Winnaars Kinderpersconferentie goed met koppen

(06 april 2021)

De winnaars van de Kinderpersconferentie met gedeputeerde Zita Pels (Financiën) zijn bekend. Sudi van basisschool An Nasr in Alkmaar en Merel en Florine van basisschool Hannie Schaft in Zandvoort wisten de jury te overtuigen met hun treffende persberichten.

Als echte verslaggevers stelden de basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 gedeputeerde Pels pittige persvragen tijdens de Kinderpersconferentie van vrijdag 26 maart. Het thema was ‘Goed omgaan met geld’, maar ook onderwerpen als diversiteit en het klimaat kwamen aan bod. IJverig schreven de leerlingen alle antwoorden in hun schriften, want na afloop begon het echte werk pas: het schrijven van een persbericht. 

Maar hoe doe je dat? Op die vraag gaven 2 woordvoerders van de provincie Noord-Holland antwoord tijdens een mediatraining voorafgaand aan de Kinderpersconferentie. Begin met het belangrijkste uit het verhaal (wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe), was de belangrijkste tip. Ga daarna verder met wat er nog meer belangrijk is om te vertellen. Maak het helemaal af met een foto en een titel. Die laten zien waar het artikel over gaat en vallen op. 

Leerlingen An Nasr in Alkmaar

Uit de 11 ingezonden persberichten heeft de jury – bestaande uit de woordvoerders die de mediatraining hebben gegeven – 2 winnaars gekozen. Daarbij hebben ze goed gekeken of de kinderen de tips uit de mediatraining hebben gebruikt . 

Winnaars

Van basisschool An Nasr in Alkmaar koos de jury het bericht van Sudi. “Ze heeft een leuke kop bedacht en daarin beide scholen genoemd. Er is ook aandacht besteed aan een leuke foto en mooie opmaak. Het bericht is een afspiegeling van de Kinderpersconferentie en het interview. Je ziet duidelijk dat ze de tips van de jury goed heeft gebruikt”, aldus de jury. Volgens het commentaar slaat Sudi de spijker op zijn kop door te vermelden dat het leuk was geweest als de Kinderpersconferentie fysiek had kunnen plaatsvinden. “Maar helaas moest het echt digitaal. Gelukkig mocht dat de pret niet drukken!”

Van basisschool Hannie Schaft in Zandvoort heeft de jury het bericht gekozen van Merel en Florine. Volgens de jury hebben ze goed nagedacht over de combinatie van opbouw, inhoud en een foto. “In hun bericht komt het duidelijkst naar voren wat de provincie precies doet. Ze hebben een leuke kop bedacht die vertelt waar het bericht over gaat. In de inleiding vertellen ze ook al iets over de inhoud. Het artikel begint met iets persoonlijks over Zita Pels en gaat daarna wat meer in op de vraag die ze hebben gesteld tijdens de Kinderpersconferentie. Het bericht is kort, maar krachtig!”, aldus het jurycommentaar. 

De volledige persberichten zijn via deze link (pdf, 247 kB) te downloaden.