Edward Stigter brengt werkbezoek aan Warmtenet Muiderberg

(27 augustus 2021)

Edward Stigter, gedeputeerde voor Klimaat en Energie, heeft op 27 augustus een werkbezoek gebracht aan Muiderberg.

De provincie heeft veel belangstelling voor het bewonersinitiatief van Warmtenet Muiderberg. Samen met wethouder Barbara Boudewijnse van de gemeente Gooise Meren bezocht Stigter daarom de laatste fase van de aanleg in de Eikenlaan. Hoe wordt het warmtenet in Muiderberg aangelegd? En welke ervaringen en verbeterpunten zijn er?

Het initiatief in Muiderberg is relevant voor de provincie omdat uit onderzoek blijkt dat de potentie van aquathermie in Noord-Holland heel groot is. Ook de diversiteit van bouwjaren en het hoge aandeel particulier woningbezit maakt de leerervaringen zeer relevant. Daarnaast is de gecombineerde aanleg van het warmtenet met de renovatie van het riool interessant om kosten en overlast te beperken. 

Bewoners namen zelf het initiatief en leiden het project. De gemeente heeft een faciliterende rol. Dit is een potentiële succesformule waarvan veel geleerd kan worden. Het projectteam van Warmtenet Muiderberg maakt inmiddels deel uit van de kopgroep in Nederland met coöperatieve warmte-initiatieven.