Innovatiefonds NH financiert AI-technologie die weefsel kankerpatiënten beoordeelt

(30 augustus 2021)

Ellogon, een spin-off van de Universiteit van Amsterdam, ontvangt een lening van € 297.000 van het Innovatiefonds Noord-Holland.

Ellogon krijgt de financiering voor de ontwikkeling van haar AI-technologie (artificiële intelligentie) waarmee weefsel van kankerpatiënten nauwkeuriger beoordeeld kan worden. Zo kan sneller worden bepaald welke patiënt voor welke immunotherapie in aanmerking komt. De AI-technologie die Ellogon ontwikkelt biedt medisch experts inzicht in de enorme hoeveelheid relevante data in weefsel van kankerpatiënten. Daardoor kunnen medici sneller en beter selecteren welke patiënten in aanmerking komen voor immunotherapie, en voor welke immunotherapietherapie. Dit is cruciaal, ook omdat immunotherapie zeer kostbaar is. Op dit moment beoordelen medische experts het weefsel van patiënten met behulp van een microscoop. Door de grote hoeveelheid verschillende cellen is dit voor een mens zeer complex.

Ellogon is opgericht door 2 hoogleraren van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en werkt nauw samen met het Nederlands Kanker Instituut (NKI). Efstratios Gavves & Evangelos Kanoulas, hoogleraren AI aan de UvA en medeoprichters Ellogon: “Samen met de UvA is een geheel nieuwe manier van AI ontwikkeld: sparse-shot learning. Sparse-shot learning is een AI-oplossing speciaal bedoeld om weefsel van kankerpatiënten te beoordelen. De eerste resultaten laten zien dat sparse-shot learning veel nauwkeuriger is dan traditionele AI. Het is onze ambitie om expertkennis op het gebied van AI beschikbaar te stellen en zo bij te dragen aan het verbeteren van de gezondheidszorg.” 

Robert Kuipers, CEO van Ellogon: “De uitdaging nu is om van een veelbelovende oplossing een product te maken dat ook daadwerkelijk toegepast kan worden in ziekenhuizen. Naast het maken van een product dat naadloos aansluit bij de klinische praktijk, moet ook aan zeer strenge regels voldaan worden om de veiligheid van het product te waarborgen. De lening van het Innovatiefonds Noord-Holland stelt Ellogon in staat om ook daadwerkelijk te realiseren. Ambitie is om voor eind 2022 de oplossing van Ellogon te hebben draaien in de eerste ziekenhuizen en zo bij te dragen aan de overlevingskansen van mensen met kanker.” 

Wouter Keij, directeur Innovatiefonds Noord-Holland: “De technologie die Ellogon ontwikkelt biedt een grote meerwaarde voor de toepassing in ziekenhuizen. Het Innovatiefonds Noord-Holland is daarom blij dat zij een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de overlevingskansen van patiënten die kanker hebben.” 

Over het Innovatiefonds Noord-Holland 

Het Innovatiefonds Noord-Holland is een initiatief van de provincie Noord-Holland, de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam UMC en Sanquin, met steun door de Europese Unie via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het Fonds ondersteunt ondernemers in de provincie Noord-Holland met financiering van innovatie in de fase van proof-of-concept. Het Fonds verstrekt converteerbare leningen. De looptijd van het eerste fondsdeel is 2018-2023. Zie ook innovatiefondsnoordholland.nl.