Web-expositie ‘Piramiden in de polder’ nu te zien

(18 augustus 2021)

Fotograaf Heleen Peeters legde voor de Provinciale Atlas de karakteristieke stolpboerderijen vast. De foto’s zijn nu te bekijken in een web-expositie op de website van het Noord-Hollands Archief.

Stolpboerderij in de Beemster in de provincie Noord-Holland

In 2020 kreeg fotograaf Heleen Peeters in het kader van de jaarlijkse foto-opdracht van het Noord-Hollands Archief en de provincie Noord-Holland de opdracht om een karakteristiek element van het Noord-Hollands landschap vast te leggen. Een element dat door leegstand, verwaarlozing, brand en sloop geleidelijk aan het verdwijnen is: de stolpboerderij. Onderdeel van de opdracht was niet alleen het vastleggen van de uiterlijke vorm, maar juist ook hoe deze gebouwen worden gebruikt, en er van binnen uitzien.

De provincie Noord-Holland zet zich al langer in om herbestemming van deze piramides van de polder te stimuleren. Zo is er een stolpenwaarderingskaart opgesteld waarin de cultuurhistorische waarde van alle stolpen in de provincie wordt geïnventariseerd en uitgedragen. Hoe meer kennis en waardering er is voor de stolpen, hoe groter de inspanning van gemeenten en eigenaren om deze unieke gebouwen te behouden voor de toekomst.

Meer informatie over de stolpenstructuren in Noord-Holland is online beschikbaar.

Web-expositie

De web-expositie bestaat uit een selectie van de foto’s die Heleen Peeters in 2020 en 2021 heeft gemaakt.

Stolpboerderij in Oosterend in Noord-Holland
Stolpboerderij in Oosterend.

Interieur van de de stolpboerderij in Oosterend in Noord-Holland
Deel van het interieur van de stolpboerderij in Oosterend.

Stolpboerderij in Burgerbrug in Noord-Holland
Stolpboerderij in Burgerbrug.