“Doen Provinciale Staten aan snuffelstages?”

(12 februari 2021)

19 vwo-leerlingen interviewden vrijdagochtend GroenLinks-Statenlid Jesper Gringhuis via Teams.

Het vraaggesprek was onderdeel van het programma ‘Baas van Noord-Holland’. Hiermee laat de provincie jongeren kennismaken met de politiek. 12 februari vond het 4e gesprek van dit jaar plaats en was het de beurt aan klas 4C van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. 

Ondanks vriendelijke verzoeken van docent Hilal Yilmaz en gespreksleider Kashif Amin van ProDemos zetten de leerlingen hun camera’s niet aan. Maar met de microfoon- en chatfunctie konden de 15 meisjes en 4 jongens uitstekend uit de voeten. Alsof het een echte persconferentie was, vuurden ze de ene na de andere vraag af op Jesper.  

Portret Jesper Gringhuis
GroenLinks-Statenlid ​​​​​​Jesper Gringhuis.

Van “Heb je in Provinciale Staten ook fractievoorzitters?” tot “Is er een reden dat je voor GroenLinks hebt gekozen?” En van “Wat doen partijen eigenlijk die in de oppositie zitten?” tot “Op welke leeftijd kan ik meedoen aan een politieke partij?”

Vraag der vragen

Souraya stelde via de chat misschien wel de vraag der vragen: “Doen Provinciale Staten of de Tweede Kamer aan snuffelstages?” Ja, dat doen ze, antwoordde Jesper. “Als fractie vinden wij het altijd leuk als mensen willen meelopen.” Projectleider Geneviève Arends van de provincie vulde daarop aan: “Wij hebben stageplekken en werken met trainees. Op onze site lees je er meer over.”

Een andere leerling vroeg zich af of je in je eentje een politieke partij kunt oprichten. En ook dat kan. Jesper: “Het is in Nederland vrij gemakkelijk om je eigen partij op te richten. Maar je hebt wel mensen om je heen nodig om het tot een succes te maken.”

Social media

Leerling Hind kan de discussies van de politieke partijen onderling wel waarderen. Maar naar Provinciale Staten heeft ze nooit geluisterd. “Misschien komt dat omdat wij maar 2 keer per maand vergaderen en de Tweede Kamer meerdere keren per week. De provincie gaat ook over andere onderwerpen. Natuur wordt in Den Haag bijvoorbeeld minder breed uitgemeten dan corona. Als je het leuk vindt om de provincie meer te volgen, kijk dan eens op onze social media voor nieuws", tipte Jesper. 

De digitale bijeenkomst begon met een introductiefilmpje over de provincie. Daarna startte een quiz waaraan de leerlingen via een app konden meedoen. Wie de baas is van de provincie, was bijvoorbeeld een vraag. En waar het provinciehuis staat. Slechts 1 deelnemer gokte met Den Helder mis. 

Paviljoen sneeuw

Sportcommentator

Bij de slotvraag konden de leerlingen aangeven welke onderwerpen ze belangrijk vinden. Daarbij was het stuivertje wisselen tussen ‘natuur’ en ‘duurzame energie’. “Oh, natuur gaat aan kop, en oh kijk, daar staat duurzame energie er weer naast! Ik lijk wel een sportcommentator”, riep moderator Kashif. Het ‘duel’ eindigde in een gelijkspel. Jesper maakte van die gelegenheid gebruik om jongeren uit te nodigen om mee te praten over de Regionale Energiestrategieën (RES). De RES beschrijft hoe en waar de regio het aandeel van (grootschalige) duurzame energieopwekking tot 2030 vergroot.

Met een applaus door de openstaande microfoons kwam er na dik een uur een einde aan het dynamische vragenvuur. “Fijn dat het zo interactief was”, lachte docent Hilal toen de leerlingen waren uitgelogd. “Ik kreeg net al meteen een privéberichtje van Souraya: ‘Wel achter die snuffelstage aangaan hè juf!’” 

Wil jij ook met jouw klas meedoen met een online vraaggesprek met een Statenlid? Aanmelden kan hier. Meer weten over het scholierenprogramma van de provincie? Kijk dan hier.