Column Sybilla Dekker: Kamala Harris laat zien dat het kan

(08 februari 2021)

Pioniers Kamala Harris en Liesbeth Ribbius Peletier zijn inspirerende voorbeelden voor jonge vrouwen.

De provincie Noord-Holland zoekt een rolmodel voor vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. Welke vrouw ontvangt op 5 maart de Ribbius Peletier-penning 2021? Juryvoorzitter Sybilla Dekker benadrukt in deze column het belang van vrouwelijke voorbeelden. 

Sybilla Dekker

Op 20 januari werd Kamala Harris de eerste vrouwelijke en gekleurde vicepresident van de V.S. Een historisch moment. Het is niet haar eerste mijlpaal. Kamala Harris was ook de eerste vrouwelijke openbaar aanklager van San Francisco en de eerste vrouw die procureur-generaal werd van Californië. Hiermee is zij een aansprekend voorbeeld voor jonge vrouwen over de hele wereld. Zij laat zien wat er mogelijk is! Dit soort voorbeelden zijn ook nodig op lokaal niveau. Daarom is het zo goed dat de Ribbius Peletier-penning er is: een onderscheiding voor een vrouw die een rolmodel is of zich inzet voor vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. 

Pioniersrol

Net als Kamala Harris vervulde Liesbeth Ribbius Peletier een pioniersrol. Zij was de eerste vrouwelijke gedeputeerde van Noord-Holland en het eerste vrouwelijke lid van de Raad van State. Haar hele leven stond in het teken van vrouwenrechten: ze was lid van de Verenigde Naties-commissie voor de rechtstoestand van de vrouw en ze richtte De Born op, een vormingscentrum voor vrouwen. Met haar staat van dienst is het niet gek dat de provincie de onderscheiding naar haar vernoemde. 

6 vrouwelijke lijsttrekkers

Gelukkig is het inmiddels beter gesteld met de positie van vrouwen in de politiek dan in de tijd waarin Ribbius Peletier politieke carrière maakte. Met Lilian Marijnissen (SP), Liliane Ploumen (PvdA), Sigrid Kaag (D66), Sylvana Simons (BIJ1), Esther Ouwehand (PvdD) en Corrie van Brenk (50PLUS) zijn er nu 6 vrouwelijke lijsttrekkers op het landelijke toneel. Hoe mooi zou het zijn als een vrouw minister-president wordt! We zien ook vrouwen die geen lijsttrekker zijn een belangrijke rol spelen. Een voorbeeld is Renske Leijten (SP), die erg goed werk heeft verricht in het naar boven krijgen van de toeslagenaffaire en het helpen van de gedupeerden. 

Vrouwen aan de top 

Toch is er werk aan de winkel. Of we nou kijken naar de landelijke politiek, de provinciale politiek of naar gemeenteraden, vrouwen zijn nog zwaar in de minderheid. In mijn politieke carrière moest ik me ook invechten in een mannenwereld. Er zijn helaas nog steeds vooroordelen over vrouwen op weg naar de top van de politiek en het bedrijfsleven. Waar een vrouw die gedecideerd en stevig in haar schoenen staat, vaak nog pinnig wordt genoemd, wordt dat bij een man juist positief gewaardeerd. Vrouwen zijn bij sollicitaties vaak te bescheiden, maar gelukkig zien we in het bedrijfsleven steeds meer vrouwen aan de top, zoals Ingrid Thijssen, die voorzitter is van VNO-NCW, Marjan Rintel, de CEO van de NS en Edith Schippers die president is van DSM Nederland. 

Voorbeelden

Gelukkig zijn er vrouwen die initiatieven nemen om de positie van vrouwen in de politiek te veranderen. Twee mooie voorbeelden daarvan zijn de winnaressen van de Ribbius Peletier-penning. Devika Partiman won de penning in 2019 met haar initiatief ‘Stem op een vrouw’. Haar idee om vrouwen lager op de kieslijst meer voorkeursstemmen te geven is een groot succes: in gemeenteraden, de Provinciale Staten en de Tweede Kamer werden meer dan 150 vrouwen extra verkozen. Het jaar daarop kreeg gemeenteraadslid Manja van der Weit de penning voor haar initiatief ‘Vrouwen in de Purmerendse Politiek’. Met trainingen, lezingen, en speeddates met politici inspireert zijn vrouwen om de politiek in te gaan. 

Oproep aan jonge vrouwen

Ondanks alle mooie voorbeelden blijft het belangrijk om dit soort initiatieven te stimuleren en te belonen. Want de deelname van vrouwen aan politiek is nog steeds te bescheiden. Uiteindelijk moeten onderscheidingen zoals de Ribbius Peletier-penning overbodig zijn. Daarom doe ik een oproep aan jonge vrouwen: neem een voorbeeld aan Kamala Harris en de winnaressen van de penning, treed zelfverzekerd naar voren, houd vast aan je eigen overtuiging op weg naar de top en zoek medestanders die je ondersteunen. 

Kandidaat aanmelden voor de Ribbius Peletier-penning

Ken jij iemand die een actieve rol vervult voor vrouwen in de politiek? Iemand die vrouwen inspireert en laat zien dat politiek leuk is? Leeftijd speelt hierbij geen rol. Iedereen kan een kandidaat aanmelden voor de Ribbius Peletier-penning 2021 via www.penning.noord-holland.nl. Dat kan tot en met zondag 14 februari. Uit de kandidaten kiest een jury een vrouw die deze onderscheiding verdient. 

Dit is een column van Sybilla Dekker, minister van Staat en juryvoorzitter van de Ribbius Peletier-penning.