Zowel de provincie Noord-Holland als gemeente Hollands Kroon onderkennen het belang van datacenters.
Het vergunningsproces en de rol van bevoegd gezag zijn niet van invloed op de vraagstukken rondom de wenselijkheid, locatie of inpassing van datacenters. Recent is er onduidelijkheid ontstaan over de bevoegdheidsverdeling rond de vergunningverlening van datacenters naar aanleiding van de vestiging van een nieuw datacenter in de gemeente. De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord en Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied verschillen van mening over de bevoegdheidsverdeling rond de vergunningverlening van datacenters.
Het juridisch advies dat de provincie heeft gevraagd aan landsadvocaat Pels Rijcken is niet eenduidig. Pels Rijcken komt tot de conclusie dat de datacenters vergunningplichtig zijn en dat er onvoldoende aanknopingspunten zijn in de parlementaire geschiedenis en/of de jurisprudentie om te bepalen of het college van GS of B&W bevoegd gezag is. Provincie en gemeenten verkennen samen de mogelijkheden om duidelijkheid te krijgen over de bevoegdheidsverdeling rond de vergunningverlening van datacenters. Deze duidelijkheid kan alleen worden verkregen door een uitspraak van de bestuursrechter. Ongeacht wie bevoegd gezag is, is dezelfde regelgeving van toepassing met betrekking tot de milieuaspecten van de vergunning.
GS hebben hier op 2 maart aanvullende besluiten over genomen en PS daarover met deze brief geïnformeerd.
Mikhail Evgentevich zegt op 25-02-2021 03:19
Laat me een paar gedachten delen over wat er kan worden gedaan om dichter bij het oplossen van dit taak te komen:
Ik denk dat dit een kwestie van verantwoordelijkheidsverdeling is. Dat wil zeggen, dit is een vraag die alleen kan worden opgelost door middel van een compromis en een overeenkomst die de mate van verantwoordelijkheid zal bepalen die elk van de partijen op zich zal nemen. Er zijn hier geen tegenstrijdigheden: elk van de partijen is geïnteresseerd in de oprichting van dergelijke instellingen (maar op zijn eigen manier). Het gaat erom wie welke mate van verantwoordelijkheid zal nemen als gevolg van een dergelijke overeenkomst. Daarom is er nog geen akkoord bereikt: aangezien de verdeling van de verantwoordelijkheid een zaak is die een lang onderhandelingsproces vereist om degenen die erin geïnteresseerd zijn dichter bij elkaar te brengen.
Daarom kan (want het is een kwestie van overeenstemming) de betrokkenheid van de heer Staatsadvocaat Pels Rijcken hierbij geen doorslaggevende hulp bieden. Dit is namelijk geen kwestie van het oplossen van een juridisch geschil, maar van het bereiken van overeenstemming tussen de partijen door de verantwoordelijkheid tussen hen te delen.
Naar mijn mening moeten de raadplegingen en onderhandelingen om tot een dergelijke overeenkomst te komen, worden voortgezet.