Tijdelijke barrière van kerstbomen op N241 deels verwijderd

(17 februari 2021)

De tijdelijke barrière van kerstbomen in de berm van de N241 tussen Schagen en Oude Verlaat is deels verwijderd.

Op 2 plekken is te zien dat auto’s de berm weer gebruiken om te wisselen tussen de hoofdbaan en de parallelbaan. 

Het is onduidelijk wie de bomen heeft verwijderd. De bomen zijn op vrijdagochtend 19 febuari teruggeplaatst door gebiedsaannemer WaakSaam. 

Dit bericht is aangepast op 19 februari. 

N241kerstbomen

Eind 2020 heeft de provincie samen met de buurt een actie op touw gezet tegen sluipverkeer via de berm van de N241 tussen Schagen en Oude Verlaat. Zowel de buurt als de provincie wil namelijk graag dat dit stopt. Op 3 plekken zijn samen met de buurt kerstbomen geplaatst om aandacht te vragen voor het probleem én automobilisten aan te spreken op gevaarlijk rijgedrag. 

Gevaarlijk rijgedrag

Wisselen via de berm is absoluut verboden en het is erg gevaarlijk. De provincie ontving verschillende meldingen vanuit de buurt, die bezorgd is over de bijna-ongevallen die plaatsvinden. Weggebruikers schrikken van auto’s die onverwacht van baan wisselen via de zachte berm. 

Oplossing tegen sluipverkeer

Een eenduidige oplossing tegen het sluipverkeer is er niet. De berm heeft verschillende breedtes, wat vraagt om maatwerk. Het plaatsen van een verharde barrière, bijvoorbeeld van beton, is geen optie. Daarvoor zou de maximumsnelheid omlaag moeten van 80 naar 50 kilometer per uur. Mogelijk komt er in de toekomst een haag.