Scholieren uit Alkmaar ontwerpen zonnepark ‘de blauwe zonnebloem’

(22 januari 2021)

Havo 4 leerlingen van het Jan Arentsz Alkmaar deden mee met de scholierenchallenge ‘ontwerp een zonnepark langs de provinciale weg N205’.

Ze keken niet alleen naar de vormgeving van het zonnepark, maar ook naar het beschermen van planten en dieren in het gebied, het betrekken van de omgeving en de onderhoudskosten en opbrengst.

Scholieren Puck, Mira, Sunny, Sabine, Lasse, Kamiel, Bart en Thomas presenteerden vrijdag 22 januari hun ontwerp ‘de blauwe zonnebloem’ aan gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid Jeroen Olthof, programmamanager Albert Kandelaar en coördinator Scholierenprogramma Geneviève Arends van de provincie Noord-Holland. De scholieren gaven onder meer advies over het beschermen van de biodiversiteit in het gebied en het werken met kleine waterpoeltjes als waterbuffer bij zware regenval. Ook de techniek van zonnepanelen is onderzocht. 

De blauwe zonnebloem’

De naam van het ontwerp ‘de blauwe zonnebloem’ komt van de blauwe zonnepanelen in de vorm van een bloem. De scholieren willen de bloemen naast de rijen met zonnepanelen plaatsen. De locatie ligt vlakbij Schiphol. De bloemen zouden een bezienswaardigheid zijn voor de overvliegende vliegtuigen. De speciale vorm maakt het voor de bewoners en bedrijven in de omgeving ook interessanter om naar te kijken. 

Samen met scholieren

Gedeputeerde Jeroen Olthof: “Met de scholierenchallenge wil de provincie Noord-Holland zoveel mogelijk jongeren bereiken en hen kennis laten maken met politiek en het werk van de provincie. Het is goed om te zien dat de scholieren zo bewust bezig zijn met een duurzame toekomst. Er is uitgebreid over de verschillende aspecten nagedacht. Ik zag interessante dingen die we zeker voor ons project verder gaan onderzoeken. Dit doen we graag samen met de scholieren”.

Maquette

Project zonnepark 205

De provincie werkt aan het ontwerp van een zonnepark van 1,8 hectare en ruim 5000 panelen bij de N205/A9. In het voorjaar wordt een omgevingsvergunning voor het zonnepark aangevraagd bij gemeente Haarlemmermeer. De provincie vindt de vorm van ‘de blauwe zonnebloem’ interessant. Voor de ontwerp omgevingsvergunning gaat de provincie samen met de scholieren onderzoeken of het ontwerp van de scholieren mogelijk is.  

Doe mee!

Als onderdeel van het scholierenprogramma ‘Baas van Noord-Holland’ organiseert de provincie elk jaar een aantal scholierenchallenges. Daarbij gaan groepjes leerlingen van het voortgezet onderwijs aan de slag met een vraagstuk uit de praktijk. Wat zijn bijvoorbeeld meer circulaire oplossingen? En hoe ziet een voedselbos eruit zodat een gezin nooit meer naar de supermarkt hoeft? Meedoen? Meld uw school aan via: baasvannoordholland@noord-holland.nl.