Kogerpolderbrug genomineerd voor prijs

(22 juli 2021)

De Kogerpolderbrug kan praten. Reden voor een jury om de brug te nomineren voor de Computable Awards 2021.

Wegdek van de Kogerpolderbrug bij West-Graftdijk in Noord-Holland

Met 9 andere innovaties strijdt de brug in de categorie Digitale Transformaties om de eer. De Kogerpolderbrug ligt bij West-Graftdijk en verbindt de N246 van en naar de Zaanstreek met de N244 richting Alkmaar en Graft-De Rijp. Weggebruikers merken het niet, maar sinds vorig jaar rijden ze over een brug die uniek is in Nederland. De brug geeft namelijk zelf aan wanneer deze onderhoud nodig heeft. Een soort Fitbit, maar dan voor bruggen. Hoe werkt dat nou en waarom is dat handig?

Het geheim van de ‘pratende brug’ zit hem in sensoren die tijdens de bouw van de brug op strategische plekken in het beton zijn geplaatst. Zoals bijvoorbeeld in de liggers bij het wegdek en in de wand van de basculekelder op de waterlijn. De sensoren meten de temperatuur, vochtigheid en het ontstaan van corrosie op het staal in het beton. De meetgegevens gaan weer via een draadloos netwerk naar een centraal platform. Als dan een afwijking van de toegestane norm wordt ontdekt, verschijnt dit op een beeldscherm. Hierdoor kan de provincie tijdig ingrijpen. En dat heeft voordelen. 

Besparen op onderhoud

Voor de provincie betekent deze innovatie een grote verbetering in het onderhoud van de vele bruggen die Noord-Holland rijk is. Dankzij de informatie die de sensoren doorsturen, weet de provincie wanneer preventief onderhoud nodig is. Zo kunnen kritieke situaties of onherstelbare schades aan de betonstructuren worden voorkomen. Ingrijpende renovaties zijn niet of minder snel nodig zijn. Dat betekent: veel lagere onderhoudskosten, een langere levensduur van de brug, de veiligheid blijft gegarandeerd en er is minder hinder voor automobilisten en het vaarverkeer.

Innovatie

Het toepassen van betonsensoren in een brug was een pilotproject. De provincie werkte hiervoor samen met Dura Vermeer, hoofdaannemer van het project N244-N246 waar de Kogerpolderbrug onderdeel vanuit maakte. Deze aannemer werkte al geruime tijd met T-Systems die de sensoren en het platform levert. Het voorstel om de Kogerpolderbrug van sensoren te voorzien paste perfect bij de provincie, die innovatie hoog in het vaandel heeft staan. In de toekomst volgen er vast meer pratende bruggen. De provincie heeft een groot aantal bruggen die gebouwd zijn in de periode 1935-1960. Deze zijn de komende jaren aan groot onderhoud of vervanging toe. De provincie kijkt of daar ook sensoren kunnen worden toegepast.

Stemmen kan tot en met 10 oktober 2021. Wie van de 10 technische innovaties de Computable Award 2021 gaat winnen wordt bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking op 2 november.