Minder in de file door slimme oplossingen

(05 juli 2021)

Weggebruikers ontvangen realtime slimmere route- en navigatiediensten in de auto.

Dat is het resultaat van het Europese project SOCRATES2.0 waarbinnen publieke en private partijen geleerd hebben hoe ze beter kunnen samenwerken om verkeer te spreiden. Dat gebeurt door het delen en samenvoegen van verkeersdata tussen wegbeheerders, serviceproviders en autofabrikanten. De weggebruiker krijgt hierdoor realtime advies over milieuzones, wegwerkzaamheden, alternatieve routes bij drukte en bij grote evenementen.

Het is best ingewikkeld om publieke en private partijen met elkaar te laten samenwerken, omdat wegbeheerders andere belangen hebben dan marktpartijen die ook een verdienmodel moeten hanteren. Toch biedt de samenwerking voordelen voor die partijen, maar vooral ook voor de weggebruiker. Gedeputeerde mobiliteit en bereikbaarheid, Jeroen Olthof van de provincie Noord-Holland: "We hebben ervaren dat mensen best bereid zijn om een paar minuten om te rijden, als hierdoor de files en de uitstoot verminderen." 

Socrates2.0

Minder files

Het project SOCRATES2.0 is in 4 Europese steden in de praktijk toegepast, in Amsterdam, Antwerpen, Kopenhagen en München. Dus in het dagelijks verkeer. Uiteindelijk hebben meer dan 20.000 weggebruikers deelgenomen aan de testen. Dit ondanks het beperkte verkeer tijdens de lockdowns als gevolg van de coronapandemie. In Amsterdam zijn verschillende diensten getest. Een deel van de weggebruikers kreeg tijdig een alternatief routeadvies via Flitsmeister en TomTom’s AmiGo, waardoor files voorkomen of uitgesteld werden.

Milieuzones en evenementenverkeer

Tijdens de proef met informatie over milieuzones is gebleken dat vrachtwagenchauffeurs nu weten op welke tijden ze wel en niet de stad in mogen en hoe ze om de milieuzone heen kunnen rijden. Een derde proef in Amsterdam ging over het in goede banen leiden van verkeer rondom evenementen. Ofwel, slim reizen en parkeren bij evenementen. Ondanks dat er door corona geen evenementen waren, is er wel getest of de techniek en de functionaliteit werken. 

De testers kregen realtime advies over de optimale route van huis naar een parkeerplaats in het ArenA Poortgebied. Daarbij werd rekening gehouden met de actuele verkeersstatus, de herkomst-bestemming en beschikbaarheid van parkeerplaatsen in de omgeving van de Johan Cruijff ArenA. De bezetting van de parkeergarages werd voor deze test gesimuleerd. Bezoekers konden letterlijk naar de juiste parkeerplaats gestuurd worden. De dienst werd getest via de apps van SOCRATES2.0 partners TomTom (AmiGo), Be-Mobile (Flitsmeister) en BrandMKRS (Livecrowd Nederland).

Slim, schoon en veilig reizen

De provincie Noord-Holland werkt aan slim, schoon en veilig reizen in Noord-Holland. Dat doet de provincie onder andere door Smart Mobility-maatregelen in te zetten. Het real-time informeren van weggebruikers over milieuzones, wegwerkzaamheden en alternatieve routes bij drukte en evenementen is daar een mooi voorbeeld van.

Meer weten?

Juist om te zorgen dat anderen in Nederland en Europa doorgaan met de resultaten en geleerde lessen, zijn alle uitkomsten overzichtelijk en toegankelijk gepresenteerd in het SOCRATES2.0 online magazine