Podcast: Verwarmt het binnenste van de aarde straks jouw huis?

(01 juli 2021)

Noord-Hollanders met stadsverwarming krijgen wellicht binnen een paar jaar te maken met aardwarmte. Maar hoe werkt dat? Aflevering 10 van de podcast legt het uit.

Aardwarmte is warmte uit de diepe ondergrond, zo hoort Rolien in deze aflevering van aardwarmtespecialist Frank Schoof. Om die warmte te bereiken moet er met een boorinstallatie ongeveer 3 kilometer diep worden geboord. Dit heet diepe geothermie. De boorinstallatie pompt het warme water (circa 100 graden) vervolgens uit de aardlaag omhoog. Daarna wordt de warmte uit dit water gehaald. 

Aardwarmte in stadsverwarming?

Een warmtenet kan deze warmte over huizen en gebouwen verdelen. Vervolgens pompt de installatie het afgekoelde water terug in de aardlaag waar het vandaan kwam. Hier warmt het weer op. Volgens Schoof kan aardwarmte mogelijk binnen enkele jaren worden toegevoegd aan stadsverwarming, dat nu vaak een mengeling is van restwarmte en verbranding van afval en biomassa. Maar daarvoor moeten eerst huizen van het gas af en warmtenetten worden aangelegd.

In Noord-Holland wordt onderzoek gedaan naar kansrijke geothermieplekken én worden al glastuinbouwkassen verwarmd met aardwarmte. De provincie herbergt 3 van de 24 geothermie-installaties in Nederland. Deze staan in Wieringermeer, Andijk en Heemskerk. In laatstgenoemde plaats mocht Rolien komen kijken hoe zo’n boorinstallatie precies werkt. Wart van Zonneveld, projectleider van het aardwarmteproject bij Floricultura, leidde haar rond bij het kassencomplex. “We romen hier de warmte af.”

Jouw vraag in de podcast

In de podcast Jouw Noord-Holland zoekt host Rolien Magendans het antwoord op de leukste vragen over Noord-Holland. Dus, wat wil jij weten over Noord-Holland? Heb je een vraag over verkeer of milieu? Over windmolens of geschiedenis? Over werk of klimaat? Stuur hem in en wie weet gaat Rolien op pad om het antwoord op jouw vraag voor jou uit te zoeken! Nieuwsgierig? Kijk en luister op www.noord-holland.nl/podcast.