Pilot spaarpalen gemeente Schagen levert merkbaar resultaat

(12 juli 2021)

Sinds 16 juni 2021 staat er een spaarpaal aan de Hoge Buurt in Sint Maarten. Met de spaarpaal wordt op een positieve wijze het probleem van te hard rijden aangepakt. Vrijdag 9 juli was de afsluiting van de pilot.

Met de spaarpaal hebben bewoners door veilig te rijden gespaard voor de realisatie van buitensport toestellen. Wethouder Hans Heddes overhandigde vrijdag het gespaarde bedrag van € 2.200 aan de dorpsraad. 

Overhandiging cheque

Eerste week 25 procent minder hardrijders

De spaarpaal is er om verkeersdeelnemers bewust te laten worden van de maximum snelheid en het rijgedrag. De paal registreert de snelheid en wanneer men zich houdt aan de snelheid wordt er een bedrag gedoneerd in een spaarpot. De afgelopen weken hing de spaarpaal en hij deed zijn werk uitstekend. De eerste week waren er al 25 procent minder hardrijders. “De positieve trigger heeft gewerkt, de meeste mensen willen nu wel veilig rijden. We hopen natuurlijk met z’n allen dat dit een blijvend effect gaat hebben, dat men het inzicht heeft gekregen dat harder rijden slecht voor iedereen is”, aldus wethouder Hans Heddes.

Subsidieregeling provincie Noord-Holland

De spaarpaal is mede tot stand gekomen door subsidie van de provincie. Met de subsidieregeling die de provincie heeft uitgezet kunnen nog eens 8 spaarpalen worden neergezet door andere gemeenten binnen de provincie. De resultaten van al deze initiatieven worden geëvalueerd, zodat kan worden bekeken wat de effecten zijn en in hoeverre de spaarpaal van nut kan zijn voor de verbetering van de verkeersveiligheid.