Bijzondere verhalen van een eigenzinnige dijk

(24 juni 2021)

In de podcast 'Kijk Luister Dijk' neemt de dijk tussen Hoorn en Amsterdam je mee in zijn wereld.

De dijk tussen Hoorn en Amsterdam lijkt er rustig bij te liggen. Maar niets is minder waar. Door de eeuwen heen heeft hij van alles meegemaakt. En daar praat hij maar al te graag over. In de podcast ‘Kijk Luister Dijk’ hoor je, vanaf 14 bijzondere plekken langs het Markermeer, steeds een ander kort verhaal over zijn leven met het water. 

Al jarenlang beschermt deze dijk ons tegen het water, waardoor wij met veel plezier wonen, werken en leven onder zeeniveau. Om de droge voeten ook in de toekomst te kunnen garanderen wordt er door de Alliantie Markermeerdijken de aankomende jaren hard gewerkt aan een dijkversterking tussen Hoorn en Amsterdam. 

Maar voor de dijk is dit niet de eerste keer dat er aan hem wordt gewerkt. In Kijk Luister Dijk vertelt hij je er alles over. Maar ook over de zeeslagen die hij heeft gezien, de dieren waar hij dol op is, en de materialen waar hij van is gemaakt. Over zijn ingewikkelde relatie met gemalen en sluizen, pijnlijke herkomst van zijn bochten en zijn bijzondere band met de bewoners. Stuk voor stuk persoonlijke verhalen van een eigenzinnige dijk die het allemaal weleens heeft gezien. 

De spannende ‘podcast op locatie’ is vanaf nu te beluisteren via Spotify of je andere podcastapps en is te vinden onder de naam ‘Kijk Luister Dijk’. De verhalen komen pas echt tot leven op de plek waar ze over gaan. Als je de wind door je haren voelt, het Markermeer voor je ziet glinsteren en precies ziet wat de dijk ziet. De verhalen zijn los van elkaar te beluisteren, maar ook in een (deel)route een te gekke ervaring! Dus spring op de fiets of trek je wandelschoenen aan en maak kennis met de dijk. Stop onderweg op de aangewezen plekken, start de podcast en luister naar de verhalen van de dijk. Eén ding is zeker: na het beluisteren van de podcast kijk je nooit meer hetzelfde naar deze prachtige eeuwenoude dijk! 

Ga voor meer informatie over de podcast en de tussenstops naar kijkluisterdijk.nl 

Kijk Luister Dijk is een initiatief van de Alliantie Markermeerdijken, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Provincie Noord-Holland

Tekening van de dijk