Nieuwe podcast: Eten we straks allemaal insecten en zeewier?

(03 juni 2021)

Het verduurzamen van het voedselsysteem is in volle gang. Wat ligt er straks op je bord? Aflevering 8 van Jouw Noord-Holland vertelt het je.

Gele meelwormen, gefrituurde sprinkhanen en zeewier zouden zomaar eens het voedsel van de toekomst kunnen zijn. Rolien neemt de proef op de som en laat haar gezin alvast kennismaken met de producten. En dat levert wisselende reacties op. 

Ook interviewt ze in deze aflevering gedeputeerde Ilse Zaal over de Voedselvisie. Hiermee streeft de provincie naar een schone en veilige productie van gezond, betaalbaar en smaakvol voedsel voor iedereen. Dat betekent: gezonde verdienmodellen voor ondernemers en doen wat goed is voor mens en dier, het klimaat, bodem, water en biodiversiteit. 

Prachtige producten

“Ik geloof erin dat we veel meer uit onze eigen regio kunnen eten”, vertelt Ilse Zaal. “Dan hoeven we minder producten te vervoeren en kunnen we milieubewust toch lekker eten. Want we hebben in Noord-Holland hele mooie producten zoals zuivel, aardappelen, uien, bieten en wortelen. Ons streven is dat inwoners 25% van hun producten straks lokaal kopen. We hopen dan ook dat we met deze Voedselvisie de supermarkten zo ver krijgen om meer lokale producten in de schappen te leggen. We hebben bijvoorbeeld prachtige aardappelen uit de Beemster; waarom zouden we die niet gewoon eten in plaats van aardappelen uit Malta?

Meelwormen en sprinkhanen

Na haar bezoek aan het provinciehuis gaat Rolien nog even langs bij de Koninklijke Ruig in Oostzaan. Het familiebedrijf verkoopt al jaren meelwormen en sprinkhanen. De poelier legt uit hoe je insecten kunt verwerken in je maaltijd en hoe gezond ze zijn.

Jouw vraag in de podcast

In de podcast Jouw Noord-Holland zoekt host Rolien Magendans het antwoord op de leukste vragen over Noord-Holland. Dus, wat wil jij weten over Noord-Holland? Heb je een vraag over verkeer of milieu? Over windmolens of geschiedenis? Over werk of klimaat? Stuur hem in en wie weet gaat Rolien op pad om het antwoord op jouw vraag voor jou uit te zoeken! Nieuwsgierig? Kijk en luister op www.noord-holland.nl/podcast