Tekenen en timmeren voor de toekomst

(28 juni 2021)

Technisch personeel is van groot belang voor de toekomst van Noord-Holland. Een interviewserie over opleiden, samenwerken en baangaranties.

Om de Noord-Hollandse economie te versterken is meer en goed geschoold technisch personeel cruciaal. De provincie helpt hierbij met advies en geld voor Techlands. Dit is een samenwerking tussen Noord-Holland, gemeenten in Zaanstreek-Waterland, opleiders en technische bedrijven. Doel: meer mensen opleiden in de techniek, onderwijs laten aansluiten op de snel veranderende behoeften van bedrijven en het personeelstekort in de sector terugdringen. Deze serie belicht de samenwerkingen en uitdagingen binnen Techlands. In deel 3 (slot): de studenten.  

Jaimy van der Baaren (19) is derdejaars student bouwkunde. Hij doet mee aan het project ‘levensloopbestendige woning’. Hiermee zorgt Techlands voor cross-overs in de techniek waarin studenten van verschillende opleidingen samenwerken. In dit geval gaat het om studenten van de opleidingen verpleegkunde, bouwkunde, installatie- en elektrotechniek en ICT. De studenten verpleegkunde werkten een casus uit van iemand die vanwege een bepaald ziektebeeld een aangepaste woning nodig heeft. Voor Jaimy en zijn medestudenten bouwkunde was deze informatie het fundament en uitgangspunt voor het ontwerp van de woning.

Student JaimyStudent bouwkunde Jaimy van der Baaren. 

“Ons werk was het bedenken van een zorgwoning”, vertelt Jaimy. “Ik koos ervoor om een duurzaam zorgcomplex voor meerdere personen te ontwerpen. Ik moest er rekening mee houden dat de bewoners Alzheimer hebben. Die mensen kunnen niet alleen naar buiten. Daarom heb ik in mijn ontwerp geprobeerd om binnen de beperkingen iets mogelijk te maken. Ik wilde een buiten-omgeving binnen de muren. Zo kwam ik op het idee voor een ronde woning met een binnentuin. Hier kan iedereen elkaar in het midden, en zonder begeleiding, ontmoeten.” 

Gezamenlijke woonkamer

Daarnaast vond Jaimy het belangrijk dat de bewoners niet continu afhankelijk zijn en zelf iets kunnen blijven doen. “Om te voorkomen dat mensen zich eenzaam gaan voelen, ontwierp ik een gezamenlijke woonkamer. Dat zorgt voor meer binding dan dat elke alleenstaande een eigen woonkamertje heeft.” De studenten verpleegkunde hadden ook een wensenlijst. Via online meetings wisselden de studenten van de verschillende disciplines informatie uit. Van een ruimte voor de tillift tot een opslag. En van een personeelskamer tot medicijnkoelruimte. 

Samenwerken

“Ze dachten goed mee”, zegt Jaimy, die zo binnen 10 weken een compleet ontwerp kon opleveren. “Wat zij willen hebben, is heel belangrijk voor mij. Ik kan wel van alles gaan tekenen, maar het gaat erom waar de uiteindelijke bewoners iets aan hebben. Je moet het echt samen doen in zo’n cross-over project. Veel sparren en overleggen en dan kom je redelijk snel ergens. Zonder de input van de zorgstudenten had ik nooit gedacht aan een koelruimte voor medicijnen.” 

Bouw studentenStudenten in de werkplaats. Foto: Sven Scholten

De eerste fase van het project is inmiddels afgerond. In de tweede fase gaan de techniekstudenten vanuit hun vakgebied de ontwerpen concreet uitwerken. Jaimy maakt bijvoorbeeld een maquette. Anderen houden zich bezig met een Virtual Reality film van het ontwerp en een werkend model domotica (huisautomatisering). 

Tekenen en timmeren

Jaimy werkt graag met zijn handen. Naast huizen tekenen vindt hij timmeren misschien wel het allerleukste om te doen. “Ik hou van hout. Houtskeletbouw biedt alle mogelijkheden om stapje voor stapje iets te bouwen. Maar je moet wel echt goed kunnen timmeren.” Daarnaast vindt hij zoveel dingen interessant – bouwkunde, architectuur, geschiedenis, makelaardij – dat hij nog flauw idee heeft waar hij zichzelf over 10 jaar ziet. 

“Ik was er vroeger heilig van overtuigd dat ik de bouw zou ingaan, maar er zijn zoveel mogelijkheden. Misschien word ik wel leraar, minister of makelaar. Ik wil altijd heel graag, heel snel heel veel dingen tegelijk doen. Nu eerst maar eens deze opleiding afmaken en voorlopig mijn opties openhouden. Al denk ik dat er een grote kans is dat ik over 10 jaar een klein eigen bouwbedrijf heb.” 

Lees hier aflevering 1 (werving en promotie) en aflevering 2 (het bedrijfsleven) uit de serie.