Anna Jebose en Piet Pankratz winnen de Noord-Hollandse voorronde van ‘Op weg naar het Lagerhuis’

(12 maart 2021)

14 Noord-Hollandse middelbare scholen streden donderdagmiddag om een plek in de TV-finale van BNNVARA's scholieren-debatcompetitie 'Op weg naar het Lagerhuis'.

De voorronde kende met een jury- en publieksprijs 2 winnaars die allebei doorgaan naar de selectie voor de TV-finale. De publieksprijs werd gewonnen door Anna Jebose van het Calandlyceum Amsterdam. Piet Prankratz van het Atheneum College Hageveld uit Heemstede ging er met de juryprijs vandoor.

Voor de 23e keer is BNNVARA dit jaar op zoek naar het beste debat- en speechtalent van Nederland. De voorronde van Noord-Holland vond gisterenmiddag plaats. Geheel online, maar wel gepresenteerd vanuit de Statenzaal van de provincie Noord-Holland, waar de voorrondes traditiegetrouw plaatsvinden. De presentatie lag in handen van Frits Bloemberg, die de speechwedstrijd inluidde met een opgenomen videoboodschap van commissaris van de Koning Arthur van Dijk. Hierna stelde hij de jury voor, die bestond uit statenleden Rosan Kocken (GroenLinks), Eric Jensen (JA21), Sandra Doevendans (PvdA) en Niek Dekker van Het Debatbureau.

Voorronde in de Statenzaal

Speechwedstrijd

In indrukwekkende speeches spraken de 24 deelnemende jongeren van 14 middelbare scholen over de veelal heftige onderwerpen die een rol spelen in hun levens. Omdat ze erover nadenken óf omdat ze er persoonlijk mee te maken hebben. Denk hierbij aan zelfmoord en psychische problemen, euthanasie, de druk om te presteren en het leven met vooroordelen en discriminatie vanwege uiterlijk, geloof, etnische achtergrond of seksuele geaardheid. Maar ook werd er gelachen, zoals tijdens een iets luchtigere speech over de theoretische insteek van het lespakket op middelbare scholen. 

Anna Jebose

Anna Jebose hield een vurig betoog over de noodzaak meer na te denken over wat we als mensen wel en juist ook niet tegen elkaar kunnen zeggen. Want woorden kunnen bedoeld of onbedoeld pijn doen. En waar woorden na verloop van tijd vergeten worden, blijft de pijn achter. 

Anna won de publieksprijs met 80 punten en een stevige voorsprong op de nummer 2 en 3. Jeada Jansen van het Jan Arentz uit Alkmaar werd 2e met 46 punten en bleef daarmee Hadassah Eljon van Het Amsterdams Lyceum slechts 2 punten voor. De publieksjury bestond uit de leerlingen van alle deelnemende scholen, die in de stijl van het songfestival per school 12, 10 of 8 punten uitreikten aan hun nummers 1, 2 en 3. 

Piet Pankratz

Piet Pankratz haalde in zijn speech de gevolgen van het hokjesdenken aan. Daarbij haalde hij gebeurtenissen uit de recente geschiedenis aan, zoals de moord op George Floyd en het tot complottheorist bestempelen van burgers die zich kritisch uitlaten over het coronabeleid. Maar ook deelde hij persoonlijke ervaringen uit zijn leven. Zo krijgt hij direct de ‘homo-sticker’ opgeplakt wanneer hij vertelt een professionele balletopleiding te hebben gevolgd. Liever hoort hij de woorden: “Laten we dansen.”

Volgens de jury bracht Piet veel dingen mooi bij elkaar en liet hij behendig verschillende presentatietechnieken zien. De speech had daarnaast een verrassend einde. De 2e prijs van de jury was voor Hadassah Eljon, die indruk op de jury maakte door uit haar hart te spreken. Hadassah vertelde over haar jeugd in Amsterdam-Zuid en de Jodenhaat waar zij als Joods meisje vaak mee geconfronteerd wordt. Zo wordt zij alleen vanwege haar Joodse afkomst regelmatig onterecht verantwoordelijk gehouden voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. 

De jury sprak vol lof over alle kandidaten van dit jaar. Eric Jensen: “We hebben aardig wat tijd nodig gehad om te komen tot een shortlist. Het niveau lag hoog en jullie lieten veel stijlen zien, zoals spoken word en stand-up.” Ook Sandra Doevendans was te spreken over het niveau: “De speeches waren heel creatief. Het was goed te zien dat jullie er lol in hadden en allemaal wilden jullie een taboe doorbreken. Jullie zijn de toekomst en dit geeft ons veel hoop.”

Aangepast programma

Door de coronacrisis was er dit jaar een andere opzet van de voorrondes. De voorronde vond plaats via een online programma. Iedere deelnemende school vaardigde 1 of 2 kandidaten af voor de speechwedstrijd die op donderdag 11 maart 2021 plaatsvond. Ook vond er een gesprek plaats met Statenleden over de impact van de coronacrisis op jongeren. Het debatonderdeel van de competitie kon vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan, maar er wordt hard gewerkt om dit op een later moment te laten plaatsvinden. 

De tv-finale waarin de middelbare scholen uit alle provincies strijden om de titel wordt uitgezonden op zondagavond 9 mei op NPO 2.

Op weg naar het Lagerhuis

De jongerendebatcompetitie is verbonden met het populaire VARA-programma ‘Het Lagerhuis’ uit de jaren '90. De jongereneditie ‘Op weg naar het Lagerhuis’ keert sinds 1999 jaarlijks terug. Dit seizoen in samenwerking met de provincie Noord-Holland en Erasmus+. Het doel van het programma is om jongeren de mogelijkheid te bieden hun debattechnieken te vergroten en om ze te laten ervaren wat de provinciale politiek inhoudt.