Buurtbussen gaan weer de weg op

(15 maart 2021)

De buurtbussen in Noord-Holland Noord en Haarlem-IJmond gaan vanaf 22 maart weer rijden.

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn alle buurtbussen voorzien van kuchschermen, ventilatie-units en actieve luchtfiltering. 

Buurtbus

Op 22 maart 2021 starten 8 van 11 buurtbusverenigingen. 3 verenigingen starten vooralsnog op 3 mei: Het gaat om Zijpe-Harenkarspel met buslijn 406 en 411, De Westfries met buslijn 417 en Heerhugowaard-Langedijk met buslijn 407.

Landelijk onderzoek van TNO heeft aangetoond dat met deze aanpassingen de buurtbussen weer verantwoord de weg op kunnen. Connexxion heeft daarom alle buurtbussen laten ombouwen. Wel blijft het dragen van een mondkapje in de buurtbus verplicht. 

Rijdende buurtbussen

Vanwege de extra maatregelen die het kabinet half december nam om het coronavirus tegen te gaan, werd de datum om weer te gaan rijden uitgesteld. Na een jaar te hebben stilgestaan zijn inmiddels diverse Nederlandse buurtbussen weer de weg op. Een groot deel van de buurtbusverenigingen in Noord-Holland heeft nu aangegeven ook weer te willen rijden. De buurtbusverenigingen in Noord-Holland bepalen zelf of ze weer willen en kunnen gaan rijden. Er moeten namelijk voldoende buschauffeurs beschikbaar zijn. De chauffeurs zijn vrijwilligers die meestal vanwege hun leeftijd tot de corona-risicogroep behoren. 

Dienstregeling

Voor de buurtbuslijnen die (nog) niet rijden, blijft de buurtbus-taxi als alternatief beschikbaar. De buurtbuslijnen die weer actief zijn, worden opgenomen in de dienstregeling van Connexxion op http://www.connexxion.nl. De buurtbussen staan iets later ook in de reisplanners. 

Extra vervoersaanbod

Buurtbussen rijden al jaren als extra OV-dienst, naast het reguliere busvervoer door Connexxion. In totaal telt de provincie Noord-Holland 11 buurtbusverenigingen, die met 19 buurtbussen op vrijwillige basis 12 buurtbuslijnen verzorgen. In 2019 vervoerden de buurtbussen, dankzij de enthousiaste inzet van honderden vrijwilligers, ongeveer 220.000 personen. De provincie financiert de buurtbussen door jaarlijks een subsidie aan de verenigingen te verlenen.