“De buurtbus besturen is voor mij een feestje”

(24 maart 2021)

Na een jaar stilstand rijden de buurtbussen in Noord-Holland weer. Buschauffeur Adrie Goets (73) kroop maandagmorgen achter het stuur en kan zijn geluk niet op.

De route van Lijn 408 kan buurtbuschauffeur Adrie wel dromen. Al 7 jaar lang rijdt hij iedere week 3 ritjes vanuit het centrum van Heiloo langs de weilanden en over de boulevard richting Egmond aan Zee. Hij herkent de paarden en honden van de boerderijen en weet precies welk huis langs de route te koop staat of inmiddels weer is verkocht. “Vervelen doet het na al die tijd nog steeds niet. Het is echt een feestje om de bus te besturen en de passagiers rond te rijden.”

Het was dan ook een flinke domper toen de buurtbussen een jaar geleden stil kwamen te staan vanwege corona. Een groot deel van de vrijwillige chauffeurs valt vanwege hun leeftijd onder de risicogroep. Inmiddels heeft Connexxion de buurtbussen omgebouwd, zodat ze weer verantwoord de weg op kunnen. Zo zijn er kuchschermen, ventilatie-units en een actieve luchtfiltering geplaatst. “Het is wat gehorig, maar het werkt fantastisch”, aldus Adrie. Het blijft verplicht een mondkapje te dragen. 

Adrie Goets Adrie Goets in zijn geliefde buurtbus 

Babbelen

Maandagmorgen 22 maart was het dan zo ver. Adrie mocht na lang wachten weer van start. “Ik heb dit zo ontzettend gemist. Het was best een moeilijke tijd.” Vooral het contact met de mensen miste hij. “Ik babbel graag en lijk het ook wel een beetje aan te trekken. Aan het einde van de rit weet ik bijvoorbeeld alles over iemands weekendplannen of de waterschade bij iemand thuis.” 

Echt storm liep het tijdens de eerste ritjes nog niet. Normaal stappen er zo’n 20 man in. Meestal ouderen die even de zee willen ruiken of jongeren die op weg zijn naar school. Maar maandag zaten er maar 3 passagiers in de buurtbus. “Volgens mij is het nog niet bij iedereen bekend dat de buurtbussen weer rijden. Een vrouw hield mij aan en vroeg of de 408 weer rijdt. Zij heeft wel meteen de andere passagiers gecharterd. Zij waren hartstikke blij.” Het dringende advies om alleen in noodzakelijke gevallen met het openbaar vervoer te reizen is bovendien nog steeds van kracht.

Adrie hoopt dat het snel weer als vanouds wordt, zodat hij tot zijn 78e kan blijven rijden. “Mijn dochters hebben weleens voorgesteld om naar Hilversum of Utrecht te verhuizen. Maar daar hebben ze geen regiobus. Voorlopig blijf ik dus lekker in Heiloo naar iedereen zwaaien vanachter het stuur. Die maandagmorgen pakken ze de komende jaren niet meer van mij af.”

Meer weten

De buurtbuslijnen die weer actief zijn, worden opgenomen in de dienstregeling van Connexxion. Voor de buurtbuslijnen die (nog) niet rijden, blijft de buurtbus-taxi als alternatief beschikbaar. Ga voor meer informatie naar de website van de provincie Noord-Holland.