Leerlingen leggen voedselbos aan in Amsterdam-Noord

(23 maart 2021)

Kinderen van groep 5 van IKC De Krijtmolen in Amsterdam-Noord plantten 8 maart 2021 een voedselbosje op hun schoolplein. De aanleg van dit voedselbosje is onderdeel van de Regio Deal ZaanIJ.

Het voedselbosje is 30 m2 groot en bestaat uit ruim 20 verschillende soorten bomen, struiken, kruiden en bodembedekkers die deels of helemaal eetbaar zijn. In het voedselbosje staan bekende en onbekende soorten zoals amandel, daslook, citroenmelisse en dropplant. Door het bosje leren kinderen waar voedsel vandaan komt en hoe het groeit. Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je bessen plukken, maar er groeien ook bloemen en bladeren die je kunt eten.

De leerlingen plantten in groepjes het voedselbosje aan. Vooraf hebben ze les gekregen van IVN Natuureducatie over de planten en struiken in het bosje. “Een voedselbos is een bosje waar je uit kan eten, dat doet een gewoon bos niet”, aldus een van de leerlingen. 

Naast het planten van de verschillende soorten bomen en plantjes, waren de kinderen ook bezig met een gezonde bodem voor een voedselbosje. Daarvoor deden ze onderzoek naar wormen, heel ‘ieuw’ natuurlijk. Het was dan ook voor veel kinderen een spannende aangelegenheid, maar ieder kind heeft zijn of haar schroom overwonnen en een worm aangeraakt en/of vastgehouden. Zo leerden de kinderen spelenderwijs over belangrijke dieren die onder de grond leven en bijdragen aan een gezond klimaat voor het voedselbosje.

Leerlingen in een door henzelf aangelegd voedselbos in Amsterdam-Noord

Voedselbos als buitenlokaal

Jorrit Liesting, directeur van IKC De Krijtmolen, is enthousiast over het bosje op het schoolplein: “Onze school ligt in een wijk met veel hoogbouw en maar beperkt groen eromheen. Juist daarom vinden wij het van belang om kinderen in aanraking te brengen met aandacht voor de natuur. Het schoolplein is ook recent helemaal opnieuw ingericht met veel aandacht voor groen en natuurlijke speelplekken. Het voedselbosje heeft daarin een grote meerwaarde voor ons voor het natuur- en voedselonderwijs aan de leerlingen.”

Van braam tot colakruid

Het voedselbos ‘De Krijtmolen’ maakt onderdeel uit van de IVN Voedselbosjesbeweging. IVN heeft als droom om met samenwerkingspartners duizend schoolpleinen en kinderopvanglocaties te vergroenen met een Voedselbosje. Marc Veekamp (IVN projectleider Voedselbosjes): “Met Voedselbosjes nemen we kinderen mee in een nieuw verhaal over voedselproductie die bijdraagt aan biodiversiteit. Ze leren meer over algemene planten als braam. Maar ze leren ook over onbekendere soorten zoals colakruid. En Voedselbosjes leveren alleen gezond voedsel.”
Kijk voor meer informatie op www.ivn.nl/voedselbosjes.

Regio Deal ZaanIJ

Met de Regio Deal ZaanIJ spreken de provincie Noord-Holland, de gemeenten Amsterdam, Oostzaan en Zaanstad en het Rijk af te investeren in het gebied waar de drie gemeenten aan elkaar grenzen. Daarbij wordt vooral ingezet op het verbeteren van de leefkwaliteit, onderwijs en werk en het tegengaan van ondermijnende criminaliteit. De regio heeft € 7,5 miljoen beschikbaar gesteld, waarvan € 2,75 miljoen afkomstig is van de provincie. Vanuit het Rijk wordt € 7,5 miljoen bijgedragen. Daardoor wordt er de komende jaren (tot 2023) € 15 miljoen geïnvesteerd.