Sierteelt-ondernemers zoeken kansen in de circulaire economie

(23 maart 2021)

Hoe verminder ik mijn restafval? En hoe kan ik kunststoffen potten beter recyclen en hergebruiken? Op 17 februari ging een tiental ondernemers op zoek naar circulaire kansen voor hun bedrijf.

De provincie Noord-Holland en Impact Hub helpen hierbij met een CIRCO Track (Circular Business Design Track). Dit is een programma voor ondernemers uit de sierteeltsector die een vervolgstap willen zetten binnen de circulaire economie. Op 3 maart was de 2e sessie en de serie werd afgesloten op 17 maart. Aan het eind van deze laatste dag lieten alle ondernemers via een pitch zien hoe ze circulair gaan ondernemen. Een zeer gemêleerde groep ondernemers deed mee aan deze CIRCO Track, waaronder kwekers, verpakkingsleveranciers, merkontwikkelaars, groothandels, retailers en recyclebedrijven.

Griffioen Wassenaar, Telermaat, The Green Brand Factory, Sup Zero en Flex Design hebben elkaar gevonden in een project waarin zij tezamen de ‘plant-me-pot’ in de markt zetten. Deze bestaat uit organisch materiaal en lost vanzelf op in de bodem. Dus: geen afval meer. Circular Plastics, Paardekooper, Broekhof en Kras Recycling werken samen aan een dunnere folie, die beter gerecycled kan worden en waarvan minder gebruikt hoeft te worden. Jumbo werkt samen met Royal Lemkes om trays meer circulair te maken. Tot slot werkt Modiform aan een volledig recyclebare verpakking met als doel geen nieuwe grondstoffen meer te gebruiken.
De pitches waren veelbelovend en de deelnemers gaven na afloop aan veel geleerd te hebben. De CIRCO Track laat zien dat ondernemers in de sierteelt alles op alles zetten voor een circulaire economie door de handen ineen te slaan. Dat is maar goed ook, was de conclusie van de aanwezigen, want een circulaire economie kan alleen ontstaan door samen te werken.

CIRCO Tracks 

De CIRCO Track bestaat uit 3 1-daagse workshops die plaatsvinden binnen een periode van 1 maand. De ondernemers werken in deze periode aan circulaire toepassingen voor hun bedrijf. Ze maken kennis met de mogelijkheden van circulair ondernemen, ontwerpen en verkennen kansen en zetten concrete eerste stappen in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en businessmodellen. De provincie Noord-Holland organiseert vaker CIRCO Tracks voor diverse doelgroepen. Kijk voor meer informatie elders op de website.

Uitgelicht