Diamant met een dubbelrol voor mens en natuur

(07 mei 2021)

De provincie richt de komende jaren 5.600 hectare in van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Dat zijn zo’n 7.500 voetbalvelden aan natuur die ervoor zorgen dat in 2027 het NNN wordt voltooid. Deze serie belicht een paar bijzondere bijdragen. In aflevering 1: Een grensverleggende glamping aan het Uitgeestermeer.

Met het verplaatsen van een begrensd stuk NNN-gebied in Uitgeest helpt de provincie zowel de natuur als ondernemers, inwoners en toeristen. En dus schoof recreatie- en Erfgoedpark De Hoop een stukje op. Niet letterlijk, maar omdat de provincie groen licht gaf om de grens van het NNN-gebied te verleggen naar de rand van het park. 

NNN

Door die ingreep is het plaatselijke gras- en rietland vol leven nu beschermd en kan het zich ongehinderd ontwikkelen. Dat zorgt ervoor dat het NNN-gebied extra meters en een kwaliteitsimpuls krijgt én bijdraagt aan de voltooiing van het Natuurnetwerk Nederland. Oftewel: door de grenswijziging is een stukje grond met minder natuurkwaliteit ingeruild voor natuur met meer kwaliteit voor vissen, (water)vogels en zoogdieren.

Nieuw leven

Op de plek die voorheen werd beschermd staan nu gloednieuwe glampingtenten. Dit tot grote vreugde van ondernemers Paul Klomp en Nico Scheffer. Zij blazen Erfgoedpark De Hoop nieuw leven in en exploiteren de luxe kampeerverblijven. 

“Het voormalige stukje NNN was grasveld met weinig leven”, zegt Klomp. “Maar iedereen zag dat er in de nabijgelegen mega rietkraag van zo’n 100 meter lang en 7 meter breed wél onwijs veel leeft. Daarin broeden bijvoorbeeld allemaal verschillende vogels. Wij mochten dat gedeelte eigenlijk wegmaaien, maar voor de zekerheid hebben we er toch maar een ecoloog bij gehaald. Die zei meteen: ‘de rietkraag moeten we behouden, want die is kenmerkend voor deze oever’. Na een ecologisch rapport, flink wat correspondentie en een tijdlang wachten mochten de 2 stukken natuur ‘wisselen’. Spannend, maar het is gelukt. Wij blij en de provincie blij.”

Scheffer en Klomp
Paul Klomp (rechts) en Nico Scheffer.

Kansrijke natuur

Sinds april dit jaar heeft het NNN er in totaal zo’n 150 hectare kansrijke natuur bij. Op verschillende locaties in Noord-Holland haalde de provincie percelen het Natuurnetwerk in. Stukken met minder natuurwaarde werden erbuiten gezet. De verzoeken tot grenswijziging komen van ondernemers zoals Klomp en Scheffer, particulieren, terreinbeheerders en overheden. Dit jaar hakte de provincie al over 75 aanvragen een knoop door. Zo’n 100 verzoeken staan nog in de wacht. 

Klomp en compagnon kregen in 2020 groen licht. Ze zorgen op het park nu voor diverse recreatiemogelijkheden. Naast 24 glampingtenten zijn er straks 3 groepsaccommodaties, 6 bed & breakfastplekken en een restaurant. De geplande openingsdatum is 21 mei. De ondernemers betrekken lokale bewoners, ondernemers en verenigingen bij Erfgoedpark De Hoop. “Met respect voor het verleden, want dit is een diamant voor de omgeving”, aldus Klomp.

Trots op regio

Naast een “geweldig park” willen de ondernemers Uitgeest en omstreken promoten. Klomp: “Ik ben trots op deze regio en wil onze gasten laten zien hoe mooi het hier is. Je kunt de natuur in, met een surfplank het Uitgeestermeer op, een bootje huren en naar de Zaanse Schans of Alkmaar varen of met een elektrische scooter naar het strand. En we willen het verhaal blijven vertellen van Cornelis Corneliszoon van Uitgeest, de uitvinder van houtzaagmolen. Onze ambitie is dat ook lokale ondernemers meeprofiteren van de commerciële ontwikkeling hier. Van bakker tot horeca.” 

Uitgeestermeer

Voor de opening moet Klomp nog “500.000 dingen doen”. Hij vertelt dat er dit jaar soms wel 40 aannemersbusjes per dag kwamen aanrijden. “Dat moest allemaal gecoördineerd worden. En dan had je nog de niet-voorziene uitdagingen. Zo was het een race tegen de klok om het gras rond de glampingtenten groen te krijgen. Bij het plaatsen zakten we tot onze enkels in de modder. We voelden continu de hete adem van 21 mei in onze nek. Maar als je weet dat we pas in augustus 2020 begonnen met bouwen is op die dag opengaan natuurlijk een wereldprestatie.”