Duurzaam loket helpt ondernemers op Westfriese bedrijventerreinen

(12 mei 2021)

Het Duurzaam Ondernemersloket West-Friesland gaat ondernemers op alle Westfriese bedrijventerreinen helpen bij de noodzakelijke energietransitie.

De ambitie is groot; energieneutrale bedrijventerreinen in 2040! Om dit mogelijk te maken investeren het Westfriese bedrijfsleven, Westfriese gemeenten, Ontwikkelingsbedrijf NHN (NHN) en de provincie Noord-Holland de komende 2 jaar in totaal € 250.000 in dit loket.

Ondernemers met interesse of vragen zijn welkom voor gratis onafhankelijke informatie, deskundig advies en ondersteuning via www.duurzaamondernemersloket.nl

Loket

Ondernemers hebben grote behoefte aan ondersteuning bij energiebesparing en alles wat verder te maken heeft met verduurzamen. Daarom bundelen de Westfriese Bedrijvengroep (WBG/WBGroen), de Energie Combinatie West-Friesland (ECWF), de Stichting Parkmanagement Hoorn en NHN hun kennis en krachten om het bedrijfsleven daarbij nog beter te ondersteunen. 

Ondernemers kunnen bij het loket terecht voor:

  • Onafhankelijk advies over verduurzaming op (bedrijven)terrein. Waar moet je op letten als je een partij kiest en in zonnepanelen wil investeren? Is jouw dak geschikt? Welke warmte techniek past bij het pand? Hoe zit het met subsidies?
  • Ondersteuning van initiatieven op je bedrijventerrein. Bestaande en nieuwe initiatieven worden door het loket ontlast en ondersteunt in bijvoorbeeld communicatie en advies
  • Aanjagen en ondersteuning van innovaties. Zijn er nieuwe, niet traditionele kansen? Het loket verneemt deze graag en ondersteund waar nodig bij elke stap in het proces tot aan de uitvoering

Zonnepanelen

Toekomstbestendige bedrijventerreinen

Bedrijventerreinen in Westfriesland zijn goed voor de werkgelegenheid van ruim 27.000 mensen, maar vragen ook veel energie door de aanwezigheid van productie, logistiek en de maakindustrie. Bedrijventerrein Hoorn 80 verbruikt zo’n 17% van het totale energieverbruik in de gemeente Hoorn. Voor een energieneutraal bedrijventerrein zijn hier dus grote stappen te maken. 

Ilse Zaal, gedeputeerde economie: “Ondernemers zijn zich steeds meer bewust van het belang van duurzaamheidsmaatregelen en de economische voordelen ervan. De provincie wil de verduurzaming op gang houden en bedrijven aansporen én ondersteunen zodat zij besparende maatregelen gaan treffen en op een duurzame manier energie gaan opwekken. Het Duurzaam Ondernemersloket is 1 van de 5 projecten die wij ondersteunen. Het loket gaat niet alleen het bedrijfsleven ontzorgen maar juist ook innovaties op het gebied van verduurzaming versnellen.“

De provincie ondersteunt naast het Ondernemersloket ook:

  • De verduurzaming Boekelermeer 2.0: lokaal energieplatform en opslag in batterijen, Ontwikkelingsbedrijf NHN
  • De ontwikkeling smart grid, Stichting Parkmanagement Hoorn
  • Het lokaal handelsplatform en energielevering woningbouw door Lokale Energie Maatschappij SAENZ (Zaanstad)
  • Living labs verduurzaming bedrijventerreinen, Greenbiz IJmond

Meer informatie over het loket en een terugblik op de lancering staat op www.duurzaamondernemersloket.nl

Opening Duurzaam Ondernemersloket
Op de foto: Wethouder Harry Nederpelt (Medemblik) ,Hans Huibers namens bestuur stichting Energieneutrale bedrijventerreinen West-Friesland, en gedeputeerde Ilse Zaal (Noord-Holland).