Fraai opgeknapt station Castricum kan weer jaren mee

(20 mei 2021)

Met het in werking stellen van het carillon uit 1969 is het vernieuwde treinstation van Castricum donderdag 20 mei officieel geopend.

ProRail, NS, provincie Noord-Holland en gemeente Castricum hebben de afgelopen 2,5 jaar hard gewerkt om het station toegankelijker, ruimer, lichter en comfortabeler te maken. Het resultaat is een station dat weer jaren mee kan, met onder meer een ruime fietsenstalling, een nieuwe kiosk en nieuwe liften. 

Luifels en een glazen wand

Het station was na 50 jaar aan vernieuwing toe, zodat het weer voldoet aan de hedendaagse wensen van reizigers en bezoekers. Zo zijn er aan beide kanten van het station luifels gekomen, die zijn gemaakt van stevig wit materiaal dat lijkt op tentdoek. Door een hoge glazen wand aan de kant van het spoor te plaatsen, is een overdekte ontvangstruimte gecreëerd die beschutting biedt aan reizigers en passanten. De perrontunnel heeft een flinke opknapbeurt gekregen, met een veiligere en lichte onderdoorgang. Deze is overzichtelijker en voorzien van nieuwe tegels en energiezuinige ledverlichting. Met 3 nieuwe transparante liften in de tunnel is het perron beter toegankelijk geworden. 2 trappen zijn verbreed, zodat er weer voldoende ruimte is voor het toegenomen aantal reizigers. Nieuw perronmeubilair is geplaatst, en ook een nieuw toilet en watertappunt. De bloemenzaak krijgt een nieuwe winkelruimte en NS heeft een nieuwe kiosk gebouwd.
 
Gedeputeerde Cees Loggen: “De provincie investeert graag in aantrekkelijke treinstations met goede voorzieningen (zoals fietsenstallingen en bushaltes) en nieuwe woningen in de nabije omgeving. Zodat mensen snel en comfortabel met het OV naar hun werk of school kunnen reizen. De provincie heeft daarom € 500.000 bijgedragen aan de vernieuwing van station Castricum. Bovendien is dit station bij uitstek geschikt als startpunt om te genieten van het prachtige duingebied en archeologisch museum Huis van Hilde.”

Opening bij carillon

De openingshandeling vond plaats bij het carillon, dat ooit een geschenk was van de Castricummers aan NS en tijdelijk was weggehaald vanwege de bouw van de fietsenstalling. Onlangs is het weer teruggeplaatst. Donderdagochtend 20 mei stelden Jeroen Olthof, gedeputeerde provincie NH mede namens gedeputeerde Cees Loggen, Irma Winkenius, regiodirecteur NS, Harro Homan, regiodirecteur ProRail en Paul Slettenhaar, wethouder gemeente Castricum het in gebruik. 

Carillon bij station Castricum

Film station Castricum door de jaren heen

Op het Youtube-kanaal van de provincie staat een film waarin het verhaal van station Castricum door de jaren heen wordt verteld en de verbouwing en openingshandeling te zien zijn.