Nieuwe podcast: Wat gebeurt er met een gewonde egel langs de weg?

(19 mei 2021)

Stel, je vindt een gewonde egel langs de provinciale weg; weet jij dan wat je moet doen? Aflevering 7 van de podcast Jouw Noord-Holland vertelt het je.

Rolien duikt deze keer in de wereld van wildopvangcentra en gaat langs bij Arjen Timmers. Hij is als weginspecteur vaak als eerste ter plaatse na een melding over een gewond dier langs de provinciale weg. Zo trof hij onder andere egels, herten, vossen en vogels aan. Arjan legt uit hoe de hulpverlening voor de dieren precies verloopt. 

Een belangrijke rol daarin is weggelegd voor de dierenambulance en de 13 wildopvangcentra in de provincie. Bij Zoogdieren- en Vogelopvang De Toevlucht in Amsterdam alleen al worden per jaar zo’n 10.000 dieren opgevangen. 

Terug naar de natuur

Wildopvang De Bonte Piet in Midwoud telt jaarlijks zo’n 5.000 binnengebrachte gewonden. Egels, duiven, zwanen, meeuwen en eenden vormen de top 5. 70 procent van de behandelde ‘patiënten’ keert uiteindelijk ‘gewoon’ weer terug naar de natuur.

Rolien neemt een kijkje bij De Bonte Piet in Noord-Holland-Noord. Daar leert ze van assistent-beheerder Andra Minnema alles over eerste hulp aan egels. Ook ontdekt ze dat de stekelige scharrelaars ontzettend taaie smeerpoetsen zijn. En wist jij dat egels kunnen ijsberen? 

Jouw vraag in de podcast

In de podcast Jouw Noord-Holland zoekt host Rolien Magendans het antwoord op de leukste vragen over Noord-Holland. Dus, wat wil jij weten over Noord-Holland? Heb je een vraag over verkeer of milieu? Over windmolens of geschiedenis? Over werk of klimaat? Stuur hem in en wie weet gaat Rolien op pad om het antwoord op jouw vraag voor jou uit te zoeken! Nieuwsgierig? Kijk en luister op www.noord-holland.nl/podcast.