Themajaar Ode aan het Landschap van start

(08 mei 2021)

Gedeputeerde Ilse Zaal fietste zaterdag in een schilderij tussen fluisterende molens. Trappend met tegenwind opende ze het themajaar Ode aan het Landschap.

Polders, dijken, kusten, kanalen, vaarten, duinen; het landschap in Noord-Holland is uiteenlopend en uniek. Vanuit een landelijk initiatief met tientallen bijzondere projecten staan nu een jaar lang schijnwerpers gericht op al dat moois. Een scala aan activiteiten en evenementen moet het landschap meer aandacht en waardering bezorgen.

Denkend aan Noord-Hollandse landschappen heeft Ilse Zaal een favoriet: het polderlandschap. “Ik houd van het open, weidse uitzicht en van de kleuren”, aldus de gedeputeerde recreatie en toerisme. “En als je in Noord-Holland-Noord bent, vind ik het licht altijd zo mooi. Op de een of andere manier is dat hier anders dan in het zuiden van de provincie. Ver kunnen kijken, koeien en schapen in de wei, molens, stolpboerderijen; dat typisch Hollandse trekt me ontzettend.”

Fietstocht Ilse Zaal
Vlnr: Gedeputeerde Ilse Zaal, auteur Roos Schlikker en projectleider Ode aan het Landschap NH Ellen Klaus. (foto: Fred Peerdeman)

Fluisterende molens

De lancering van het project ‘Geheim Genootschap van de Fluisterende Molens’ betekende zaterdag de aftrap van ‘Ode’ voor Noord-Holland. 22 molens in de provincie worden verlicht. Ook vertellen ze ‘zelf’ het verhaal van het omringende veranderende landschap in verleden, heden en toekomst. Dit gebeurt via een 22-delige podcastserie van auteur Roos Schlikker en theatermaker Erris van Ginkel. Huub van der Lubbe vertolkt de stem van de molens. 

Daarnaast is er een route-app van de 22 molens met 5 bezienswaardigheden, een videoclip én krijgt iedere molen een game. Gedeputeerde Zaal en wethouder Robert te Beest van de gemeente Alkmaar openden zaterdag in Oterleek de eerste route van de Fluisterende Molens: de Schermer-Oer-IJ route. Komende weken volgen er meer.

Op de fiets

Korenmolen De Otter in Oterleek trad als eerste toe tot het Geheim Genootschap van de Fluisterende Molens. Ter ere van het moment overhandigde Zaal een ingelijst gedicht aan molenaar Anton Pegels. Daarna kreeg ze een korte rondleiding in de molen en hield Joris Brussel, stadsdichter van Alkmaar, een voordracht. Vervolgens, terwijl het zachtjes begon te regenen, sprong de gedeputeerde op de fiets om een deel van de Schermer-Oer-IJ route af te leggen. 

Voordracht molen
Vlnr: Wethouder Robert te Beest, stadsdichter Joris Brussel en gedeputeerde Zaal.

De toertocht voerde langs stolpboerderijen, eindeloze weilanden met stuiterende lammetjes, molens en kleurrijke tulpenvelden. Het voelde als fietsen in een schilderij, zei Zaal. Regen en tegenwind konden de pret niet drukken. “Een beetje water kunnen we wel hebben”, lachte ze onderweg. En, na aankomst bij De Museummolen in Schermerhorn: “Wat heb ik toch een mooi vak. Het was fijn om weer even buiten te zijn en het landschap te beleven vanaf de fiets. Ik heb genoten van alle molens en tulpenvelden en ik ga de route ook nog eens helemaal fietsen.” 

Met de familie

“Mooi dat de provincie meedoet aan Ode”, ging Zaal verder. “Ik verwacht dat dit project het erg goed gaat doen. We zien dat heel veel mensen in deze tijd in hun eigen omgeving recreëren. Er wordt veel meer gewandeld en gefietst dan voorheen. De app biedt een ultieme mogelijkheid voor een leuk uitje. Onderweg krijg je via die geweldige podcast informatie over het landschap en de molens. Echt iets om deze zomer met de familie te doen.” 

Nadat ook De Museummolen in Schermerhorn met een gedicht was ingewijd als Fluisterende Molen hield het op met zachtjes regenen. Op een beeldscherm onder een afdak werd de videoclip getoond en ging de podcast ‘live’. Een ode aan het landschap in beeld en geluid. Terecht, volgens Zaal. “Het landschap geeft ons voedsel en energie en beschermt ons tegen het water. Dat moeten we koesteren en beschermen. Maar ik vind het ook heel belangrijk dat mensen het prachtige Noord-Hollandse landschap zien, beleven en erdoor geïnspireerd raken. Want het is er niet alleen voor voedsel, natuur en energie, maar ook voor recreatie.”