Vanaf 7 mei flitspalen bij de kruising N201/N231

(07 mei 2021)

Op vrijdag 7 mei 2021 gaan 2 nieuwe flitspalen aan langs de N201 bij Aalsmeer.

Vanaf die datum worden bestuurders bekeurd die te hard en/of door rood rijden. De provincie Noord-Holland, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) verwachten dat bestuurders hun rijgedrag hierdoor gaan aanpassen en dat de verkeersveiligheid op de kruising N201-N231 verbetert. 

De nieuwe flitspalen komen op de kruising van de Burgemeester Brouwerweg (N201) en de Legmeerdijk (N231). Het OM heeft besloten de flitspalen te plaatsen nadat de provincie Noord-Holland en de politie hebben aangegeven dat op deze locatie onveilige situaties ontstaan door het negeren van het rode verkeerslicht en het overschrijden van de snelheidslimiet. Het is bewezen dat een flitspaal een positief effect heeft op het rijgedrag en bijdraagt aan de verkeersveiligheid.

Fly-over N231Foto: Dirk-Jan van Dijk

Sinds eind 2020 is op een deel van de N201 een trajectcontrolesysteem actief. Deze eindigt ongeveer 200 meter voor de kruising. Dit heeft een positief effect op de snelheid, ook bij het naderen van de kruising. Om de kruising ook vanaf de andere richtingen veiliger te maken, zijn de flitspalen nodig. 

In de afgelopen periode zijn de flitspalen getest. Flitspalen staan 24 uur per dag aan en overtredingen worden direct doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Na ongeveer 3 jaar wordt gekeken of de verkeerssituatie is verbeterd. Het OM beoordeelt dan, na overleg met de politie en de provincie, of handhaving met flitspalen langer noodzakelijk is.