Waaraan gaf de provincie geld uit in 2020?

(25 mei 2021)

De provincie geeft geld uit aan het landschap, natuur en schone energie. Ook controleert de provincie de kwaliteit van het milieu en legt wegen aan. Verder zorgt de provincie dat de omgeving buiten de stad goed wordt ingericht. Samen met andere overheden maken wij ruimte voor woningen.

Korte animatie over de jaaruitgaven van de provincie Noord-Holland in 2020
Bekijk de animatie over de uitgaven van de provincie Noord-Holland in 2020.

De provincie Noord-Holland wil dat iedereen hier fijn kan wonen, werken en op bezoek kan komen. Nu, en in de toekomst. Er is veel geld nodig om dat te betalen. In onze jaarrekening staat wat we in 2020 hebben gedaan. En wat dat gekost heeft. 

Elke dag reizen miljoenen Noord-Hollanders door de provincie met de fiets, auto of het openbaar vervoer. De provincie werkt aan wegen, bruggen, sluizen en busbanen en houdt zo Noord-Holland bereikbaar. Hier ging in 2020 een groot deel van het geld naartoe: € 174,1 miljoen, ongeveer een derde van het totaal. Daarnaast investeerden we € 14,2 miljoen in schone energie en het bouwen van woningen.

De provincie vindt het belangrijk dat iedereen kan genieten van het bijzondere landschap van Noord-Holland. Daarom werken we samen met natuurorganisaties, boeren en bedrijven. Zo blijft er groen rond de steden en kunnen boeren voor voedsel zorgen. Dat kostte € 75,3 miljoen. De provincie moet daarnaast zorgen voor schone lucht, water en grond. Dat kostte € 37,7 miljoen. En samen met het Rijk en de waterschappen zorgt de provincie ervoor dat Noord-Holland niet onder water loopt. Daar gaven we € 6,3 miljoen aan uit.

Verder is er genoeg werk nodig voor alle Noord-Hollanders. De provincie geeft € 22,6 miljoen uit zodat bedrijven in Noord-Holland starten en blijven. Typische Noord-Hollandse gebouwen en landschappen verdienen bescherming (€ 11,4 miljoen). En ook cultuur is belangrijk. Daar gaven we € 14,6 miljoen aan uit. Natuurlijk kosten ook de mensen die bij de provincie werken en de gebouwen en grond geld. Dit kostte samen € 91,2 miljoen.

Om dit allemaal te betalen krijgt de provincie Noord-Holland geld van het Rijk, uit de belasting die iedereen betaalt. Dit is ongeveer € 204 miljoen. Daarnaast betaalt iedereen die een auto heeft wegenbelasting, daarvan krijgt de provincie een deel. Dat is € 223,6 miljoen. Verder krijgt de provincie inkomsten uit aandelen in bedrijven, die vroeger van de overheid waren, en verhuren we bijvoorbeeld grond (€ 50,8 miljoen). Ook hebben we € 40,1 miljoen spaargeld ingezet. We hielden daardoor € 11,2 miljoen over.

Bij elkaar dus meer dan genoeg om ervoor te zorgen dat Noord-Holland mooi en leefbaar blijft!