Avond- en nachtafsluitingen Leeghwaterbrug Alkmaar

(02 november 2021)

De provincie Noord-Holland treft vanaf 16 november 2021 voorbereidingen om de Leeghwaterbrug in Alkmaar op afstand te kunnen bedienen vanaf de bediencentrale Weg- en Waterhuis De Lange Balk in Heerhugowaard.

Avond- en nachtafsluitingen Leeghwaterbrug Alkmaar Opsomming

Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren wordt de brug – inclusief het fietspad – in beide richtingen op 7 avonden en nachten afgesloten tussen 21.00 uur ’s avonds en 5.00 uur ’s ochtends. (Brom)fietsers en het autoverkeer worden omgeleid. Ook voor de scheepvaart is er hinder.

7 avond-/nachtafsluitingen Leeghwaterbrug

De Leeghwaterbrug wordt naar beide richtingen afgesloten tussen 21.00 en 5.00 uur op 16 tot en met 19 november, 22 november, 15 december en 20 december.

Omleiding

Tijdens de afsluiting wordt het wegverkeer omgeleid via de west-ring van Alkmaar. Het  fietsverkeer rijdt over de Friesebrug en de Kraspolderbrug in Alkmaar. Alle omleidingen worden op gele borden aangegeven. 

Rijstrookafsluiting Leeghwaterbrug (richting Heerhugowaard)

Eén rijstrook - richting Heerhugowaard - wordt afgesloten op maandag 6, dinsdag 7 en woensdag 8 december 2021 van 9.00 uur tot 16.00 uur. Tijdens deze rijstrookafzetting kan het verkeer om de afzetting heen rijden, houdt wel rekening met mogelijk extra reistijd.

Scheepvaart

De beroepsvaart ondervindt op 6, 7 en 8 december ook enige oponthoud, van maximaal een half uur. De brug blijft gesloten voor recreatievaart tenzij de boten gelijktijdig met de beroepsvaart de brug kunnen passeren.

Nood- en hulpdiensten

Nood- en hulpdiensten met spoed kunnen als uitzondering wel over de brug rijden. Dan wordt het werk tijdelijk stilgelegd.

Voorbereiding op centrale afstandsbediening

Met de werkzaamheden zorgt de provincie ervoor dat de Leeghwaterbrug op afstand bediend kan worden vanuit de bediencentrale in Heerhugowaard. Door de bediening van de bruggen in Noord-Holland steeds meer vanuit één punt te organiseren, is het openstellen van bruggen beter op elkaar afgestemd voor zowel de scheepvaart als het wegverkeer. Hierdoor ontstaat een betere doorstroming en stimuleert de provincie Noord-Holland het vervoer over water én de weg.

Werkzaamheden

Om de Leeghwaterbrug klaar te maken voor bediening op afstand, worden communicatie- en bedieningssystemen en software van de brug aangepast en uitgebreid. De provincie voert testen uit om alle systemen goed af te stellen en te controleren of de brug veilig op afstand bediend kan worden. Ook vervangt de provincie camera’s en plaatst hogere cameramasten voor beter zicht en een veiligere bediening. Totdat de brug aangesloten is op de bediencentrale in Heerhugowaard wordt de brug lokaal bediend.

Meer informatie

Heeft u vragen of klachten? Neem dan contact op met het Servicepunt van de provincie, via telefoonnummer 0800 0200 600 (gratis) of per e-mail: servicepunt@noord-holland.nl. U kunt de werkzaamheden volgen op www.noord-holland.nl/centralebediening en via de regionale Facebookpagina (@AlkmaarNH).