SCHATRIJK: Oer-IJ gebied herbergt culturele schat

(12 november 2021)

In de 6e editie van het Noord-Hollandse archeologiemagazine SCHATRIJK staat het Oer-IJ gebied centraal.

Artikelen en interviews vertellen meer over het verleden van onder andere Bergen, Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Uitgeest, Velsen en Zaanstad. 

Archeologiegebied het Oer-IJ heeft iets unieks: al sinds de prehistorie trotseerde men het natte deltagebied achter de duinen. Enkele duizenden jaren heeft hier een eb- en vloedwerking bestaan en de rijke bodems die daardoor ontstonden, waren een prima leefgebied voor de prehistorische mens.

En daarom herbergt de bodem in deze noordelijke flank van de Randstad een grote culturele schat: vele honderden archeologische vindplaatsen, waarvan er inmiddels al een aantal is onderzocht.

Het blad besteedt aandacht aan diverse vindplaatsen en vondsten, bijvoorbeeld: grafheuvels in Velserbroek, de kano van Uitgeest, de Romeinen in het Oer-IJ en pottenstapels in IJmuiden en Castricum. 

SCHATRIJK Het Oer-IJ

Alle edities

Alle edities van SCHATRIJK zijn te vinden op de website van het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland. Gedeputeerde Zita Pels onthulde de vorige editie (Gooi en Vechtstreek) in een filmpje. 

Archeologiemuseum

Wie interesse heeft in archeologie kan ook terecht in archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum, waar onder meer diverse levensechte mensfiguren te zien zijn uit onder andere Uitgeest, Castricum en Heiloo: reconstructies van bewoners van het Oer-IJ gebied uit de late prehistorie, de Romeinse periode en de vroege middeleeuwen.