Slim fietsen in Noord-Holland

(23 november 2021)

Slimme technieken kunnen fietsers en groepen fietsers automatisch tellen en herkennen.

Dat onderzocht de provincie Noord-Holland op de N201 in Haarlemmermeer. Slimme camera’s, connected fietsen en apps kunnen alle 3 communiceren met het intelligente verkeerslicht. Iedere techniek heeft zo zijn voor- en nadelen. Een ding is zeker de slimme technieken kunnen helpen fietsen aangenamer en comfortabeler te maken. En meer mensen op de fiets is niet alleen goed voor hun gezondheid, maar ook beter voor de bereikbaarheid en het milieu.

Hoe werkt het? 

De slimme verkeerslichten kunnen communiceren met slimme camera’s langs de weg, apps op telefoons of met een slimme connected fiets (met ingebouwd kastje). De camera’s, apps en kastjes geven de locatie, richting en de snelheden van de fietsers door, waardoor het verkeerslicht weet dat er fietsers aankomen die willen oversteken. Het verkeerslicht springt hierdoor eerder op groen of blijft langer op groen zodra het groepen fietsers herkent. Dat is niet alleen comfortabeler fietsen, het verhoogt ook de verkeersveiligheid omdat het voorkomt dat fietsers door rood rijden.

Still video fietsen
Bekijk de video over de fietsproef

Voor- en nadelen

De 3 verschillende technieken hebben ieder hun voor- en nadelen. Zo is een app om te communiceren met het slimme verkeerslicht voordelig, maar om het te gebruiken moet de fietser bereid zijn de app aan te zetten, wat ook batterij en data kost. De slimme camera’s zijn betrouwbaar en vergen geen actie van de fietser, maar zijn een forse investering. En een ontwikkeling die je steeds vaker ziet zijn de slimme fietsen, maar die worden nu (nog) onvoldoende gebruikt. Welke techniek de provincie in de toekomst wil toepassen is nog niet besloten, dat hangt van meerdere factoren af zoals de kosten, het gebruikersgemak en het aantal fietsers dat de techniek gebruikt. Er is op landelijk niveau nog weinig onderzoek gedaan naar fietstoepassingen bij slimme verkeerslichten. De eerst volgende stap is daarom om de opgedane kennis met andere wegbeheerders te delen.

Slim, schoon en veilig reizen

De provincie investeert volop in Smart Mobility maatregelen om slim, schoon en veilig reizen in Noord-Holland mogelijk te maken, voor nu en in de toekomst. Deze fietsproef is daar een mooi voorbeeld van en uitgevoerd samen met ViNotion, Tracefy en Vialis.

Meer informatie

Met vragen kunnen geïnteresseerden contact opnemen met het servicepunt van de provincie via telefoonnummer: 0800 0200600 (gratis) of per mail: servicepunt@noord-holland.nl. De werkzaamheden, onderzoeken en testen op het gebied van Smart Mobility zijn ook te volgen op de website of LinkedIn