Nieuwe podcast: Hoe maken we van Noord-Holland een gruttoparadijs?

(28 oktober 2021)

De podcast Jouw Noord-Holland is terug voor een nieuw seizoen! In de eerste aflevering staat de grutto centraal.

Luisteraar Arnold Bregman opperde via de website het idee om een podcastaflevering te wijden aan weidevogels in het algemeen en de grutto in het bijzonder. Hij wil graag weten welke maatregelen nodig zijn om weidevogels in Noord-Holland te redden. Ook is hij benieuwd of de provincie genoeg inspanningen levert voor de nationale vogel. 

Ingrediënten genoeg voor een prikkelende podcastaflevering. Presentator Rolien Magendans pakte dan ook maar wat graag het pontje naar de Westwouderpolder in het Alkmaardermeer. Hier werd ze rondgeleid door boer Dick Hos die koeien houdt en tegelijkertijd zorgt voor grutto’s en andere weidevogels. De melkveehouder legt uit waarom het zo belangrijk is dat deze vogels in de Noord-Hollandse weilanden broeden en blijven broeden, en hoe hij daaraan bijdraagt. 

Rolien interviewt Dick HosRolien in gesprek met melkveehouder Dick Hos.

Gespreid bedje

Hos houdt zijn land voedzaam door de biodiversiteit te stimuleren. Dat begint in de stal, zegt hij. “Door pies en poep van de koeien van elkaar te scheiden. Stro wordt vervolgens vermengd met de poep en dat wordt dan stapelbare stromest dat we bewerken tot mooie mest. Dat is goed voor de bodem én heel goed voor de weidevogels. Want hoe meer leven in de bodem en hoe beter de biodiversiteit, hoe makkelijker het is voor weidevogels om voedsel te vinden. Ze komen dan als het ware in een gespreid bedje terecht. Zo proberen we ervoor te zorgen dat de grutto’s met zoveel mogelijk jongen weer kunnen vertrekken.”

Actieplan weidevogels

Na het bezoek gaat Rolien langs bij ecoloog Martin Witteveldt die meeschreef aan een actieplan ter bescherming van de weidevogels. Hij vertelt onder meer wat inwoners kunnen doen om de weidevogels van dienst te zijn. “Plaats liever geen ooievaarspalen in weidevogelgebieden. Mensen doen dat vaak uit goede bedoelingen, en het is ook niet verboden. Maar voor de grutto is het niet goed. Ooievaars lusten namelijk graag pulletjes (de kuikentjes van de grutto, red.). En als je een kat hebt, houd hem dan binnen in het broedseizoen. Of bindt ‘m een belletje om.” 

Jouw vraag in de podcast

In de podcast Jouw Noord-Holland zoekt host Rolien Magendans het antwoord op de leukste vragen over Noord-Holland. Dus, wat wil jij weten over Noord-Holland? Heb je een vraag over verkeer of milieu? Over windmolens  of geschiedenis? Over werk of klimaat? Stuur hem in en wie weet gaat Rolien op pad om het antwoord op jouw vraag voor jou uit te zoeken! Nieuwsgierig? Kijk en luister op www.noord-holland.nl/podcast