Cultuurherstel: financieel advies voor culturele instellingen

(23 september 2021)

Het cultuurseizoen is gestart en de deuren staan weer open voor publiek. Maar de gevolgen van de coronacrisis zorgen voor onzekerheid.

Cultuurherstel

Culturele organisaties in Amsterdam en de rest van Noord-Holland kunnen terecht bij Cultuurherstel, platform voor financieel advies voor culturele instellingen. Cultuurherstel is mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam

Door de coronacrisis hebben instellingen hun inkomsten drastisch zien dalen en het laatste steunpakket voor de cultuursector loopt op 1 oktober 2021 af. Tegelijk zijn de inkomsten nog niet terug op het peil van 2019. Hoe maak je als culturele instelling de juiste keuzes voor een toekomstbestendige financieringsmix?

De professionele coaches van Cultuurherstel werken samen met culturele organisaties aan hun financiële basis, om kansen voor de toekomst te creëren. Ze ondersteunen bij het versterken van de meerjarenplannen, waardoor organisaties financieel weerbaarder worden. Wanneer nodig adviseren coaches ook over externe financiering, bijvoorbeeld een Cultuurlening op bij de cultuursector passende voorwaarden via Cultuur+Ondernemen. 

Advies op maat

Iedere organisatie heeft andere wensen en mogelijkheden en dus werkt Cultuurherstel op maat. Alle coaches zijn ervaren professionals uit het bedrijfsleven, met een achtergrond in zakelijke dienstverlening, consultancy, openbaar bestuur en/of de cultuursector. Het advies dat zij geven is vrijblijvend en kosteloos. De coach fungeert als klankbord, de directie houdt te allen tijde de regie. 

Meedoen? 

Directies van kunst-, cultuur(educatie)- of erfgoed-instellingen uit Noord-Holland die behoefte hebben aan zakelijk advies kunnen zich online aanmelden voor een traject. Na het invullen van de Quick Scan, volgt een mogelijk kennismakingsgesprek. Op basis hiervan matcht Cultuurherstel coaches aan organisaties. 

Cultuurherstel is een initiatief van de Amsterdamse Kunstraad en het Amsterdams Fonds voor de Kunst in samenwerking met Cultuur+Ondernemen, en wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland. De provincie levert een bijdrage aan Cultuurherstel vanuit het Economisch Herstel en Duurzaamheidsfonds, de gemeente vanuit het Steunplan Kunst en Cultuur.