Provincie zet medaillewinnaars in het zonnetje

(23 september 2021)

Op het provinciehuis in Haarlem werden donderdag 12 Olympische en Paralympische medaillewinnaars gehuldigd.

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk en gedeputeerde sport Zita Pels ontvingen bijna de complete Noord-Hollandse afvaardiging van de Paralympische ploeg en een deel van de Olympische equipe. “Ook wij willen jullie in het zonnetje zetten voor jullie geweldige prestaties in Tokio”, sprak Van Dijk de sporters toe. “Dat doen we namens alle inwoners van Noord-Holland.”

Niet vaak zal de commissaris in de Statenzaal een snuffelende viervoeter hebben begroet. Donderdag maakte hij enthousiast kennis met Diamond, de geleidehond van baanwielrenner Larissa Klaassen die doodgemoedereerd langs de houten tafels struinde. Ondertussen maakten de sporters en hun introducees vrolijke selfies en foto’s van de gekleurde droomluchters. 

Still Olympisch filmpjeBekijk het filmpje van de huldiging met Paralympiërs Imke Brommer (l) en Larissa Klaassen.

Van Dijk en Pels bewonderden op hun beurt de glimmende Olympische en Paralympische plakken. “Het is de eerste keer dat ik zo’n bijzondere medaille vastheb”, grijnsde de commissaris terwijl hij het goud van wielrenner Daniel Abraham Gebru op zijn hand ‘woog’. “Hij is echt zwaar. Ruim 500 gram, begreep ik van Daniel.”

Medailleregen

In hun toespraken riepen de cdK en de gedeputeerde de medailleregen van de glanzende olympische sportzomer in herinnering. Met 36 keer eremetaal (waarvan 20% met Noord-Hollands tintje) zijn de Olympische Spelen van Tokio de meest succesvolle aller tijden voor Nederland. De Paralympics in Japan waren met 59 medailles (25% behaald door provinciegenoten) een van de meest succesvolle edities ooit.

“Sport verbindt, sport zorgt voor maatschappelijke betrokkenheid”, zei de commissaris. “Daarnaast overheerst trots voor jullie doorzettingsvermogen en uiteraard de prestatie zelf. Jullie zijn voorbeelden voor velen.” Ook Pels benadrukte dat de Noord-Hollandse sporters een grote inspiratiebron zijn. “De geweldige momenten die we op afstand met jullie deelden zorgen ervoor dat een hele nieuwe generatie nieuwsgierig wordt naar sport. En zich daardoor aanmeldt bij een sportclub in Wieringen, Zwaag of Laren. Dat is fantastisch.” 

Zita Pels ParalympiërsZita Pels in gesprek met vlnr Nikita den Boer, Saskia Pronk en Lindsay Frelink. Foto's: Dirk-Jan van Dijk.

Iedereen moet kunnen sporten

De gedeputeerde vertelde dat de provincie geregeld sportevenementen sponsort, sportverenigingen helpt met het verduurzamen van hun accommodaties en zich inzet voor inclusieve sport. Pels: “Iedereen moet kunnen sporten. Het is een primaire levensbehoefte. Helaas vormt seksuele geaardheid nog steeds een drempel om lid te worden van een sportvereniging. Maar jullie prestaties zijn zo inspirerend dat ze mensen helpen die drempel over te gaan.” 

Na de mooie woorden verkaste het gezelschap naar buiten voor een fotomoment. Viervoeter Diamond poseerde deftig mee. Alsof het dagelijkse kost was. Van Dijk grapte dat hij zich “kaal voelde zonder medaille.” Daarna schoof het gezelschap aan voor een feestelijke lunch in de tuin van het provinciehuis. Ook kregen de sporters cadeaus, onder meer een oorkonde en een mand met streekproducten. 

Groepsfoto huldiging nwVlnr: Bas Takken (zilver en brons - zwemmen), Caroline Groot (brons - baanwielrennen), Nikita den Boer (brons - atletiek), Daniel Abraham Gebru (goud en brons - wielrennen), Roos de Jong (brons - roeien), Saskia Pronk (goud - basketbal), Noëlle Roorda (zilver - atletiek), Arthur van Dijk (commissaris van de Koning), Fleur Jong (goud - atletiek), Larissa Klaassen (goud - baanwielrennen), Dirk Uittenbogaard (goud - roeien), Lindsay Frelink (goud - basketbal), Zita Pels (gedeputeerde Sport), Imke Brommer (goud - baanwielrennen).

Elke dag een huldiging

“Dit is hartstikke leuk!”, zei zilveren medaillewinnaar Noëlle Roorda, die vertelde dat ze afgelopen week bijna dagelijks werd gehuldigd. De speerwerper was een beetje de tel kwijt. “5 of 6 huldigingen, maar het verveelt nooit. Zo kan ik elke dag mijn medaille vieren.” Roeier Dirk Uittenbogaard blikte terug op zijn memorabele race. Samen met zijn 3 teamgenoten bezorgde hij Nederland het eerste goud bij de Olympische Spelen in Tokio. De dubbelvier was de grote favoriet, maar onder meer door een misslag verliep de eindstrijd verre van vlekkeloos. 

“De omstandigheden waren zo ruig dat het een tumultueuze wedstrijd werd”, vertelde Uittenbogaard. “99% van onze races gaat niet op deze manier. Daarnaast hadden we voor vertrek en voor de race heel veel stress over de coronabesmettingen binnen de ploeg. Elke dag dacht ik weer dat het misschien m’n laatste dag op de Spelen kon zijn. Dat was geen fijn gevoel. De kunst is dan om rustig en flexibel te zijn. Gelukkig lukte dat.”

Daniel Abraham Dirk UittenbogaardDirk Uittenbogaard (r) bewondert de gouden medaille van Daniel Abraham Gebru.

Snelkookpan

Door de hectiek in Tokio kon Uittenbogaard niet lang nagenieten. 24 uur na de gouden race zat hij al in het vliegtuig naar huis. De omschakeling van de olympische snelkookpan naar de relatieve rust thuis was groot. “Daarom vind ik de huldigingen ook zo leuk. Ik heb weinig kans gehad om na te praten met collega-sporters. Het is mooi om alle verhalen van andere Olympiërs en Paralympiërs te horen. Bij dit soort evenementen kan dat.”

Het was voor het eerst dat de provincie een huldiging voor Olympische en Paralympische medaillewinnaars organiseerde. En volgens Zita Pels niet de laatste keer: “Ik hoop dat dit het begin is van een mooie traditie.” 

Toespraak sportersGedeputeerde Zita Pels en commissaris van de Koning Arthur van Dijk spreken de sporters toe.