Zo pakt de provincie slim goederenvervoer aan

(15 september 2021)

De goederenstroom in Noord-Holland verandert. Dit komt onder andere door economische en geografische ontwikkelingen, groei van consumentenproducten en door de grote behoefte aan nieuwe woningen.

Daarom werkt de provincie Noord Holland aan slimme oplossingen voor goederenvervoer. Wat de provincie allemaal doet is samengebracht in de Agenda slimme en schone logistiek.

Vrachtvervoer

Investeren in infrastructuur

Vervoer over water gaat een belangrijke rol spelen bij het duurzamer maken van de logistiek in de provincie. Boten zijn duurzamer dan vrachtauto’s én vervoer over water zorgt voor meer ruimte op de weg. Daarom wil de provincie bijvoorbeeld € 7,5 miljoen investeren in de ontwikkeling van een binnenhaven in het Boekelermeer bij Alkmaar. 

Om vervoer echt slim, schoon en veilig te maken is ook een investering in techniek nodig. Robotisering en verdere digitalisering maken innovatie op het gebied van goederenvervoer mogelijk. Nu al werkt de provincie bijvoorbeeld aan de 24-uurs bediening van bruggen en sluizen en aan een ‘Blauwe Golf’. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat boten sneller door kunnen varen en minder brandstof nodig hebben.