Aan de slag als politicus bij de provincie? (Update 14 april)

(07 april 2022)

Mensen die willen kennismaken met de praktijk van provinciepolitiek en benieuwd zijn naar hoe je daar een actieve rol in kunt spelen, kunnen zich nu aanmelden voor de training ‘Politiek actief’ die 18 mei van start gaat.

Statenzaal in het provinciehuis op de Dreef.

Politiek Actief is een 5-daagse basiscursus voor Noord-Hollanders die misschien Statenlid willen worden. De trainingen gaan in op wat het betekent om politiek actief te zijn en hoe het provinciebestuur en de politiek werken. Met praktische opdrachten, ontmoetingen met provinciale politici en theorie krijgen de deelnemers een realistisch beeld van de provinciale politiek.

Provinciale Statenverkiezingen op 16 maart 2023

Maart 2023 zijn er Provinciale Statenverkiezingen. Veel politieke partijen zoeken mensen die politiek actief willen worden. De cursus is bedoeld voor iedereen daar interesse in heeft, maar niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. De cursus is niet bedoeld voor mensen die dat al weten of al politiek actief zijn. Een vooropleiding is niet nodig. Maximaal 30 deelnemers kunnen zich nu aanmelden via het inschrijfformulier

Update: De belangstelling voor deze training was bijzonder groot. Het maximum aantal aanmeldingen is inmiddels al bereikt en het inschrijfformulier gesloten.

Trainingen

De locatie voor de trainingen is het provinciehuis aan de Dreef 3, 2012 HR Haarlem. De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten:

  • 18 mei - Introductie en kennismaking. Hoe wordt Nederland bestuurd en wat is daarin de plaats van de provincie? Over verkiezingen en politieke partijen.
  • 25 mei - Politiek en besluitvorming. Hoe werkt de provincie? Hoe verloopt de besluitvorming bij de provincie. Inspraak en beïnvloeden van de besluitvorming.  
  • 8 juni - Over Provinciale Staten. Taken en rollen van de Provinciale Staten. Welke  instrumenten heeft een Statenlid? Wat doet een Statenlid? Basiskennis provinciefinanciën.  
  • 22 juni - Debattraining door Debat.nl.
  • 29 juni - Opnames van een Provinciale Statenvergadering bekijken en bespreken.

De cursus vindt plaats mede dankzij subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken.