Fonds PDENH investeert in groen gas

(12 april 2022)

Dankzij een investering van Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH) en Rabobank Noord-Holland Noord is de bouw van een biovergister gestart in de Alkmaarse Boekelermeer.

De vergister van het bedrijf Sustenso zet na realisatie in 2023 per jaar 100.000 ton aan groene reststromen van agrariërs uit de omgeving om in onder andere groen gas. Met de 7 à 8 miljoen kubieke meter groen gas per jaar kunnen zo’n 7.000 Noord-Hollandse huishoudens worden verwarmd via het reguliere gasnet.  

Sustenso_vergister

Bart Blokhuis, fondsdirecteur van PDENH: "De huidige, wereldwijde ontwikkelingen maken autonomie over duurzame energie belangrijker dan ooit. Met de financiering vanuit PDENH dragen we bij aan de productie van groen gas én versnellen we de lokale energietransitie. Daarmee komen we alvast tegemoet aan de oproep van Frans Timmermans die vanuit de Europese Green Deal oproept meer biogas te produceren, om zo de afhankelijkheid van Russisch gas te verkleinen." 

Over Sustenso 

Sustenso is een onderneming die bestaat uit ondernemers en wetenschappers, opgericht in 2015. Onder leiding van Hans van der Weide heeft de onderneming een stevige verankering in de agrarische sector. Sustenso streeft ernaar om groen afval met een minimale CO2-voetafdruk om te zetten in groene grondstoffen zoals groen gas, groene micromassa en voedingsstoffen. Zo spaart Sustenso het milieu, ontzorgt de agrarische sector, en geeft zicht op een betere wereld: zonder verspilling, met meer opbrengst. 

Over PDENH

Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland is een investeringsfonds van de provincie Noord-Holland dat investeert in bedrijven en projecten die zich richten op de energietransitie, circulaire economie en duurzame mobiliteit. Om in aanmerking te komen voor een investering van PDENH, is het van belang dat er bedrijfsactiviteiten plaatsvinden in Noord-Holland en dat de investeringen zowel financieel, economisch als maatschappelijk rendement genereren. PDENH wordt beheerd door KplusV en StartGreen Capital.