Geslaagde extra editie Op weg naar het Lagerhuis

(11 april 2022)

‘Schiphol moet kleiner worden’, ‘Jongeren moeten op hun 16e kunnen stemmen’ en ‘Landen die breken met het Europees recht moeten de Europese Unie uit’.

Geslaagde extra editie Op weg naar het Lagerhuis

Over deze stellingen en meer debatteerden scholieren op 8 april 2022 bij Op weg naar het Lagerhuis. Speciaal voor de scholieren die er bij de voorrondes van ‘Op weg naar het Lagerhuis’ in februari niet bij konden zijn door corona en storm vond bij de provincie Noord-Holland op 8 april een geslaagde extra editie van deze debatcompetitie plaats.  

Statenleden jureren bij voorronde Op weg naar het Lagerhuis in Noord Holland op 8 april

Debattips

De Statenleden die jureerden gaven debattips. “Een debat is reageren op iemand.”, aldus Sijmen Mülder. Grethe van Geffen vertelde dat veelzijdigheid in het debat goed is. “Blijf vanuit jezelf redeneren”, was de tip van Rien Cardol. De jury was complimenteus over de debatten van scholieren van het Bertrand Russell College uit Krommenie, het 4e Gymnasium uit Amsterdam en het Stedelijk Dalton College uit Alkmaar, maar wees ook op het positieve effect dat humor kan hebben.

‘Jongeren moeten op hun 16e kunnen stemmen’ 

Mooie debatten ontstonden over de stellingen ‘Er moet strikte wetgeving komen voor social media bedrijven’ en ‘Jongeren moeten op hun 16e kunnen stemmen’. De scholieren wezen er ook op dat 18 jaar een logische leeftijd is om te mogen stemmen omdat je dan verantwoordelijkheid gaat nemen en dus merkt hoe de maatschappij werkt: Je gaat bijvoorbeeld een ziektekostenverzekering afsluiten en je mag alcohol drinken. Andere deelnemers betoogden dat jongeren op hun 16e nog niet zouden moeten stemmen omdat ze dan nog moeten leren en dat 30% van de jongeren slechts politiek geïnteresseerd is. Als reactie daarop wezen anderen erop dat ‘kunnen stemmen’ juist goed is voor je ontwikkeling, dat jongeren van 16 al genoeg kennis hebben en ook veel ouderen niet politiek geïnteresseerd zijn.

Strikte wetgeving voor social media bedrijven

Rondom de stelling ‘Er moet strikte wetgeving komen voor social media bedrijven’ verwezen de scholieren naar het risico om in een ‘bubbel’ terecht te komen, ze betoogden dat Facebook verslavend is en dat het gebruik van social media geen keuze meer. Andere scholieren brachten naar voren dat het gebruik van social media een vrije keuze en dat je zelf akkoord gaat met de voorwaarden.