Kleurrijke en afwisselende seizoenwandeling van het Noord-Hollandpad

(26 april 2022)

De seizoenwandeling van het Noord-Hollandpad vond op vrijdag 22 april plaats. Gedeputeerde Ilse Zaal (Recreatie en Toerisme) liep samen met 75 wandelliefhebbers een etappe van het pad rondom Den Helder. Onderweg brachten ze een bezoek aan het bedrijf van 1 van de ambassadeurs van het Noord-Hollandpad.

Wandelaars bij bollenvelden langs het Noord-Hollandpad.

De seizoenwandeling is een jaarlijks evenement van de provincie Noord-Holland en Recreatie Noord-Holland om wandelaars kennis te laten maken met het Noord-Hollandpad. Deze langeafstandwandelroute loopt via 16 etappes door heel Noord-Holland, van Texel tot aan Huizen.

Een enthousiaste groep 

De wandelaars verzamelden zich in Den Helder, bij restaurant de Pannenkoekenvallei. Gedeputeerde Ilse Zaal sprak de groep wandelaars van tevoren toe: “Ik ben er trots op dat we als provincie investeren in de aanleg van wandelroutes, zoals ons eigen Noord-Hollandpad. Juist in deze weken staat deze etappe er schitterend bij door de bekende bollenvelden die nu in bloei staan. Zo verandert het wandelpad per seizoen en valt er altijd wel iets moois te beleven.”

Wandelaars op het Noord-Hollandpad.

Bos, bollen en strand

Ongeveer de helft van de groep liep voor het eerst mee met de seizoenwandeling. Onder leiding van gids Rutger Burgers gingen de wandelaars op pad langs etappe 3 van het Noord-Hollandpad. De etappe biedt een afwisselende route tussen Den Helder en Julianadorp, door bossen, langs bollenvelden en zelfs een stukje over het strand. De tulpen stonden in volle bloei en dat zorgde voor een kleurrijk en fotogeniek spektakel langs de route. Gids Rutger vertelde over de omgeving en wees de groep op bijzondere punten langs de route. Zo voert de etappe langs het broedgebied van de tapuit: een bedreigde zangvogel die konijnenholen in de duinen van Den Helder gebruikt als nestruimte.

Bezoek aan een van de ambassadeurs

Onderweg bracht de groep een bezoek aan camping de Duinzoomhoeve. Eigenaren Jan en Mary Romar runnen deze boerencamping én een bollenbedrijf. Mary is 1 van de ambassadeurs van het Noord-Hollandpad. Ambassadeurs zijn lokale ondernemers die het de wandelaars nog aangenamer maken, met drankjes en arrangementen langs de route. Jan en Mary vertelden enthousiast over hun bedrijf en de bollenteelt.

Ambassadeurs Jan en Mary Romar in een bollenveld.
Foto: Ambassadeurs Jan (links) en Mary (rechts) Romar van het Noord-Hollandpad.

Daar hebben ze alle reden toe, want de Duinzoomhoeve is dit jaar door de ANWB uitgeroepen tot de ‘beste kleine camping in Nederland’. Gedeputeerde Zaal verraste het ondernemersstel daarom met een dinerbon: “Dit is een hele fijne plek is om even op adem te komen. De gastvrijheid staat hier écht voorop. Dat is precies wat onze ambassadeurs zo belangrijk maakt: ze zorgen voor extra beleving van het pad en de broodnodige rustpunten.”

Over het Noord-Hollandpad

Het Noord-Hollandpad is een gemarkeerde langeafstand wandelroute. De hoofdroute is 284 kilometer lang en verdeeld in 16 etappes met boerenlandpaden, rustige landwegen of voetpaden dwars door Noord-Holland, variërend van 10 tot 25 km. De route loopt van het bovenste puntje van Texel tot aan de heide van Huizen.

Kijk voor een overzicht van alle etappes en meer informatie op de website van het Noord-Hollandpad. Hier kan je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief.

Wandelaars in de duinen.