Wie zijn jouw rolmodellen?

(19 april 2022)

Jacqueline Prins - kersvers jurylid voor de Ribbius Peletierpenning - vertelt over haar rolmodellen en roept jonge vrouwen op om hun eigen rolmodellen te zoeken.

Dit is een gastcolumn van Jacqueline Prins, algemeen directeur bij de Sociaal-Economische Raad. Hiervoor was ze 5 jaar directeur Emancipatie bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. 

Wie zijn jouw rolmodellen?

Ik groeide op in een 1-oudergezin. Mijn moeder was een sterke en onafhankelijke vrouw, die me 2 belangrijke levenslessen meegaf: ‘Je móet voor jezelf kunnen zorgen’. Bij al mijn keuzes hield ze me voor dat ik niet afhankelijk moest worden van wie of wat dan ook. Haar tweede les: ‘Je kunt alles worden wat je wilt’. Die bleek niet helemaal waar. Mijn droom om dierenarts te worden viel op de middelbare school in duigen. Ik had te weinig talent voor exacte vakken. 

2 geweldige rolmodellen

Naast ons woonde Buuf Nel. Ze was hip en stoer, studeerde Sociologie en ze was wethouder in ons dorp. Buuf Nel was mijn voorbeeld. Ze kreeg als wethouder veel voor elkaar, zoals een plek waar mijn vrienden en ik konden chillen en een mooie locatie waar mijn grootouders hun oude dag konden slijten. Om wat bij te verdienen, typte mijn moeder in de avonduren haar scriptie uit. Terwijl ze typte, las ze hardop wat Buuf Nel opgeschreven had, in de hoop dat ik er iets van op zou pikken. Zo had ik in mijn directe omgeving 2 geweldige rolmodellen. De ene leerde me om sterk en onafhankelijk te zijn en de andere dat politiek kennelijk hip en stoer was en dat je in de politiek dingen voor elkaar kan krijgen. 

Toen ik Buuf Nel jaren later weer eens sprak, vroeg ik haar waarom ze eigenlijk wethouder geworden was. ‘Dat was toeval’, zei ze. De zittende wethouder overleed en geen van de heren in de raad wilde zijn rol overnemen. Geheel passend bij die tijd, richtte men zich in laatste instantie tot Buuf Nel, die zei: ‘Dan doe ik het wel’. 

Politiek te belangrijk om aan mannen over te laten

Buuf Nel bleef actief in de lokale politiek en maakte het adagium van wijlen Els Borst tot het hare: ‘Politiek is te belangrijk om aan mannen over te laten’. Ze coachte aanstormende vrouwelijke talenten en doorstond tal van politieke crises. Ze toonde leiderschap toen ons dorp zou opgaan in een fusiegemeente en er veel weerstand was in het dorp. Ze had lef en liet zich door niemand de wet voorschrijven. Een bron van inspiratie. 

Rolmodellen waren in mijn leven heel belangrijk. Mijn oproep aan jonge vrouwen is dan ook: zoek de rolmodellen in jouw omgeving en laat je inspireren. Wie zijn jouw voorbeelden? Misschien ken jij wel een vrouw die laat zien dat politiek hip en stoer is en dat je in de politiek dingen voor elkaar kan krijgen? 

Kandidaat aanmelden

Iedereen kan tot en met 31 mei een kandidaat aanmelden voor de Ribbius Peletierpenning 2022 via www.penning.noord-holland.nl. Uit de kandidaten kiest een jury een vrouw die deze onderscheiding verdient.