Een groep burgerwetenschappers gaat samen met experts van 22 tot en met 26 augustus 'op expeditie' in het Geuzenbos, Houtrak en Dijkland.
Deze 3 groengebieden in en om Amsterdam maken deel uit van de Brettenscheg.
Het doel van deze biologische ontdekkingstocht is om allerlei kleine diertjes te inventariseren, zoals kevers, wespen, spinnen, slakken, sprinkhanen, nachtvlinders en nieuwe soorten te ontdekken. Met de opgedane kennis kunnen buurtbewoners in de toekomst zelf aan de slag en de biodiversiteit blijven monitoren.
De expeditie wordt georganiseerd door Taxon expeditions, in samenwerking met de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam en de Vrije Universiteit. Bij voorgaande expedities in Amsterdam zijn bijzondere ontdekkingen gedaan. Zo werden in het Vondelpark 2 compleet nieuwe insectensoorten ontdekt (1 daarvan heet inmiddels Aphaereta vondelparkensis). In de Slatuinen werden 4 nieuwe insectensoorten voor Nederland ontdekt en in de Keurtuinen van de grachtengordel een nieuwe vliegensoort, een nieuwe mijt en een wespensoort die sinds het midden van de 19e eeuw niet meer was gezien. Op de Joodse Begraafplaats en in het Flevopark dook een oevervlieg op die tot nu toe alleen in Barneveld was gevonden.
De hoop is dat er in de Brettenscheg ook bijzondere of zelfs nieuwe soorten gevonden worden. De Brettenscheg is een gebied dat bestaat uit het Geuzenbos, Houtrak en Dijkland. Het is een groene wig die vanuit het buitengebied tot diep in het stadshart reikt. De 3 terreinen die nader bekeken gaan worden zijn heel verschillend van karakter. Zo heeft Houtrak het karakter van een stadspark, is het Geuzenbos een verwilderd en vochtig gebied, en is Dijkland een biodiverse polder aan de rand van de stad. Het zijn stuk voor stuk bijzondere terreinen waar veel interessante diersoorten leven.
In de werkerf in het Geuzenbos en in biologische boerderij De Koningshoeve in Spaarnwoude wordt een geïmproviseerd microscopie- en DNA-laboratorium ingericht en 's avonds zijn er lezingen. Informatie aanvragen over het programma kan via: info@taxonexpeditions.com. Meer informatie over het initiatief is te vinden op de website van Taxon expeditions.