Provinciehuis open tijdens Open Monumentendagen

(30 augustus 2022)

Op zaterdag 10 en zondag 11 september 2022 opent Paviljoen Welgelegen haar deuren ter gelegenheid van de Open Monumentendagen. Het monumentale pand in Haarlem is gratis toegankelijk.

Provinciehuis open tijdens Open Monumentendagen

Een bezoek aan het paviljoen brengt het verleden tot leven. Dit monumentale pand werd aan het eind van de 18e eeuw gebouwd door de Amsterdamse bankier Henry Hope. Er zijn rijk gedecoreerde vertrekken te zien met meubels die zoveel mogelijk in originele staat zijn teruggebracht. Bezoekers kunnen het gebouw bekijken en ronddwalen door verschillende vertrekken. Zij kunnen zien waar het provinciebestuur vergadert en hoe voormalige bewoners als Lodewijk Napoleon woonden. Vrijwilligers verzorgen rondleidingen. 

Er zijn 2 tentoonstellingen te zien: een historische tentoonstelling over Paviljoen Welgelegen en de expositie Verborgen Noord-Holland.

Verborgen Noord-Holland is samengesteld door historicus en curator Alex van Stipriaan en kunstenaar Frederick Calmes en vertelt het verhaal van de banden van Noord-Hollandse steden met de slavernij en de impact die dat verleden nog steeds heeft op het heden en onze inwoners. De tentoonstelling bestaat onder andere uit beeldmateriaal en objecten uit die tijd, evenals de reflectie daarop door hedendaagse kunstenaars, met name Frederick Calmes, Maikel Deekman, Iris Kensmil, Tirzo Martha en Edsel Selberie.

Openeningstijden

Het paviljoen is op zaterdag 10 september open van 11.00 - 17.00 uur en op zondag 11 september van 12.00 – 17.00 uur. Adres: Paviljoen Welgelegen, Dreef 3, Haarlem

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het paviljoen op onze website en voor meer informatie over de open monumentendag op de website van Open Monuntendag 2022