“Pettenaren hebben hun nek uitgestoken”

(21 december 2022)

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk bezocht de crisisnoodopvang voor vluchtelingen in Petten. Spanningen maakten er plaats voor warmte, zag hij.

Van Dijk kwam woensdag 21 december langs op uitnodiging van Marjan van Kampen, burgemeester van Schagen. Op een steenworp afstand van de Pettense kust staat sinds oktober een groot wit paviljoen waar 225 asielzoekers kunnen worden opgevangen. De commissaris kreeg er een rondleiding en sprak met medewerkers, vrijwilligers, de dorpsraad en asielzoekers.

Zo ontmoette hij Taha, een 27-jarige Syriër die 2 maanden in Nederland is. De man vluchtte via Libië naar Italië en reisde vervolgens via Zwitserland en Duitsland naar Ter Apel. “Er wonen vrienden van mij in Nederland en zij vertelden me heel enthousiast over de vriendelijke mensen in dit land. Daarom ben ik hierheen gevlucht. Ik wil graag Nederlands leren, Nederlanders leren kennen en kennismaken met Nederlandse tradities.” 

“Pettenaren hebben hun nek uitgestoken”
Foto: CvdK Arthur van Dijk in gesprek met vluchtelingen in de crisisnoodopvang in Petten.

Een goede stad

Van Dijk vroeg hem onder meer wat zijn droom is. Taha: “Studeren aan een Nederlandse universiteit! Vrienden vertellen me dat Enschede een goede stad is. Maar eigenlijk maakt het me niet uit waar het is; als ik maar kan studeren.” Momenteel vult Taha zijn dagen voornamelijk met vertaalwerk voor andere vluchtelingen in de opvang. Als voormalig student Engels spreekt hij die taal vloeiend. 

“Politici zoals hij zijn hard nodig”, zei Taha na zijn onderonsje met de commissaris. “Hij kan ervoor zorgen dat procedures voor asielzoekers verbeterd worden. Sommige mensen hier zijn gefrustreerd omdat ze het gevoel hebben dat er weinig gebeurt. Ze moeten vaak lang wachten om door te stromen naar een asielzoekerscentrum. Daarom is het goed dat politici op bezoek komen en weten wat hier speelt.”  

Lieve vrijwilligers

Eerder op de dag sprak Van Dijk met burgemeester Van Kampen, Krishna Taneja, directeur van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en locatiemanager Jane. Laatstgenoemde vertelde dat er nu 193 vluchtelingen in de Pettense crisisnoodopvang verblijven. Ze komen van 5 continenten en worden volgens Jane geholpen met het mantra ‘rust, duidelijkheid en regelmaat’. “Dankzij de passie en zorg van onze lieve vrijwilligers kunnen we dat elke dag weer bieden.”

In september zag de wereld er in het bescheiden Petten – 1.600 inwoners – heel anders uit. Het dorp voelde zich overvallen door het plan voor crisisnoodopvang en was volgens de burgemeester “witheet”. De Pettenaren hadden vooral moeite met het aantal van 225 vluchtelingen. Volgens hen veel te hoog voor zo’n klein dorp. 

“Pettenaren hebben hun nek uitgestoken”
Foto: Marjan van Kampen, burgemeester van Schagen, en Arthur van Dijk. Foto: Pierre Mettes

Toch verdween de weerstand. Een rondleiding voor de dorpelingen op de opvanglocatie droeg daaraan bij. “Mensen die kwamen kijken, waren onder de indruk en zelfs ontdaan”, aldus Van Kampen. “Dan besef je ineens wat het inhoudt als mensen alles hebben moeten achterlaten.”

Badmintonnen met de dorpsraad

Samenwerking en saamhorigheid verdreven de scepsis en spanningen uit Petten. Er kwamen inzamelingsacties voor speelgoed en kleding voor in de plaats. Ook boden mensen hun tijd, kennis en kunde aan. Zo geeft een oud-burgemeester vluchtelingen momenteel Nederlandse les. En leren enkele dorpsraadleden asielzoekers badmintonnen. 

“Pettenaren hebben hun nek uitgestoken”
Foto: Tekeningen aan de muur in de opvanglocatie.

Omdat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) nog niet genoeg opvangplekken heeft, blijft de crisisnoodopvang in Petten 6 maanden langer open dan gepland, tot 1 juli 2023. Die verlenging veroorzaakte geen ophef. Logisch, volgens locatiemanager Jane. “Op een gegeven moment wordt een opvang omarmd en onderdeel van de samenleving. Het is een verrijking en een toevoeging aan het leven van mensen die iets willen doen voor een ander.”

Inspirerend voorbeeld

“Ik ben onder de indruk van wat hier is neergezet”, zei de commissaris tegen de leden van de dorpsraad. “Pettenaren hebben hun nek uitgestoken om het leven van andere mensen iets warmer te maken.” Volgens Van Dijk is dat een inspirerend voorbeeld voor andere gemeenten in de provincie. 

“Asielopvang hoort erbij en zal in 2023 niet minder worden. Ook in de rest van de provincie moeten we onze schouders eronder blijven zetten. Als commissaris heb ik een regietaak. Samen met deelregio’s kijken we of we de problemen kunnen tackelen. Het gaat erom dat je uitdagingen deelt, want dan is het niet alleen jouw probleem. En we moeten ook niet alles meteen als een bedreiging zien. De opvang hier in Petten bewijst dat je dingen voor elkaar krijgt als je open bent en mensen erbij betrekt.”