Provincie ondersteunt getalenteerde jonge theatermakers

(16 december 2022)

Karavaan en de Schuur hebben ‘Theatermakers van de Toekomst’ gelanceerd. Het project is mede ontwikkeld dankzij een subsidie van de provincie.

Met dit initiatief ondersteunt de provincie startende makers van bijvoorbeeld muziek-, dans- en theatervoorstellingen. Karavaan, de Schuur, Toneelschuur Producties en Makershuis Alkmaar gaan samen getalenteerde jonge theatermakers ondersteunen, die in of net voor de corona-periode zijn afgestudeerd. Tijdens een presentatie van het project in het Makershuis Alkmaar werd het 2-jarige plan toegelicht en gaf gedeputeerde Rosan Kocken het startsein voor het programma. 

6 ton subsidie

Rosan Kocken, gedeputeerde cultuur: “De afgelopen periode was zwaar voor jonge, net startende makers in de podiumkunsten. Deze generatie die net is afgestudeerd moet zich nog inwerken in de beroepspraktijk, maar door de sluitingen van de culturele sector tijdens de coronacrisis hadden zij geen mogelijkheid om zich te manifesteren met eindexamenproducten. Ook hadden zij geen gelegenheid zich te ontwikkelen en zich voor te bereiden op de beroepspraktijk. Wij ondersteunen dit programma met € 6 ton subsidie en geven zo startende makers de kans zich te ontwikkelen. Ik hoop dat veel van hen de komende jaren de weg naar de praktijk vinden. Zij zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van de professionele kunsten en staan dicht bij het jonge publiek.” 

Springtij

De eerste publieke activiteit binnen de regeling is Springtij, een nieuw festival van en voor jonge theatermakers op 23 tot en met 25 februari 2023 in Theater de Drukkerij in Alkmaar. Daarna volgen de Solodagen, een festival dat de startende maker en de solo als theatervorm viert, op 24 en 25 maart 2023 in de Schuur. 

Provincie ondersteunt getalenteerde jonge theatermakers