Alexiatunnel bij Oosterengweg Hilversum krijgt vorm

(14 februari 2022)

De bouw van de tweelaagse spooronderdoorgang in Hilversum gaat voortvarend.

De grote betonstorten zijn voorbij en het is inmiddels mogelijk om door de onderste tunnelbuis, bestemd voor autoverkeer, te lopen. In augustus rijden auto’s én fietsers door de nieuwe Alexiatunnel. In de tussentijd wordt er met man en macht gewerkt om ervoor te zorgen dat alles op tijd klaar is.

Blote oog

“Hoewel het met het blote oog al bijna lijkt alsof de onderdoorgang zo goed als klaar is, moet er nog heel wat gebeuren voordat hier de auto’s hier doorheen rijden, aldus Clementine Roest,  omgevingsmanager van aannemer BAM Infa. Buiten beeld zijn we nu bijvoorbeeld druk met de bouw van het trappenhuis. Dit trappenhuis dient als vluchtroute voor automobilisten. En eronder ligt nog een grote kelder waarin het hemelwater dat in de tunnel komt wordt opgevangen en daarna via een pompsysteem richting het riool wordt afgevoerd. Deze kelder ligt 13 meter onder de grond. Wat mensen ook vaak vergeten is dat in tunnels ook veel techniek verstopt is. Denk bijvoorbeeld aan verlichting en aan veiligheidssystemen, zoals de blusleidingen.”

Bovengronds werk

Meer zichtbaar is het werk aan de bovenste tunnelbuis, waar op dit moment de zijwanden worden gestort. Ook werkzaamheden zoals het terugleggen van kabels en leidingen, de verbreding van het spoordek en de aanleg van de HOV-busbaan staan voor de komende periode op de planning. 

HOV alexiatunnel