Noord-Holland luidt noodklok om uitblijven bronmaatregelen stikstof

(09 februari 2022)

Gedeputeerde Staten hebben een brief naar minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) gestuurd met de urgente oproep om vaart te maken met het instellen van bronmaatregelen om de stikstofuitstoot aan te pakken.

Lees hier de brief (pdf, 152 kB).

Noord-Holland denkt daarbij aan een verdere verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen en het inzetten van walstroom voor schepen in de havens. Daardoor komt er stikstofruimte vrij voor onder andere woningbouw en het verduurzamen van de industrie.

Twee jaar geleden nam het Rijk de eerste bronmaatregelen, zoals het verlagen van de maximumsnelheid van 130 km/h naar 100 km/h en een opkoopregeling voor varkenshouderijen, maar die zetten geen zoden aan de dijk voor Noord-Holland. Op de meeste wegen werd al niet harder gereden dan 100 km/h en er zijn nauwelijks varkenshouderijen in de provincie. Inmiddels komt het verlenen van vergunningen voor onder andere woningbouw en de vergroening van de industrie steeds meer onder druk te staan. In de brief schrijven Gedeputeerde Staten: “De inmiddels tot stand gebrachte tijdelijke mogelijkheden voor vergunningverlening staan onder grote druk door rechterlijke uitspraken. Het voelt als staan op een ijsschots, die steeds kleiner en daardoor instabiel wordt.”

Bekijk in onderstaande video de oproep van gedeputeerde Esther Rommel aan de minister voor Natuur en Stikstof.
Noord-Holland luidt noodklok om uitblijven bronmaatregelen stikstof YouTube