Volop activiteiten in De Week van de Circulaire Economie

(01 februari 2022)

De Week van de Circulaire Economie is weer in aantocht. Van 7 tot en met 12 februari 2022 openen circulaire pioniers in het hele land hun (digitale) deuren.

Het thema dit jaar is ‘Actieplan voor de toekomst’, want duurzaam verder is de enige optie. Maar hoe? In deze week van de Circulaire Economie krijgen door het hele land goede voorbeelden een podium. Voorlopers ontmoeten elkaar en starters krijgen handvatten om zelf ook aan de slag te gaan. Ook de provincie Noord-Holland doet mee. Van een verdiepende expertsessie over het stimuleren van houtbouw tot circulaire kansen in de textielsector. Alles komt voorbij. 

Maandag 7 februari

10:00 uur Livestream - Biogrondstoffen | Gras het nieuwe goud

Slim inzetten van biogrondstoffen, dat doen deze ondernemers. Zij vertellen hoe ze gebruik maken van natuurlijke (rest)materialen en daarmee circulair geld verdienen. 
Met: Natural Plastics, Grass2grit, Bloemenstorm, J. Bodegom & zn
Door: Gemeenten Alkmaar, BUCH, Hollands Kroon en Circulair Westfriesland met medewerking van de provincie Noord-Holland
    
12:00 uur Livestream - Agrarisch | Gezonde bodem als verdienmodel  

Ambitieuze agrariërs vertellen hoe zij werken aan een rijk bodemleven. 
Met: WN Kramer, Bij de Oorsprong, CONO Kaasmakers, PUURgroenten
Door: gemeenten Alkmaar, BUCH, Hollands Kroon en Circulair Westfriesland met medewerking van de provincie Noord-Holland

14:00 uur Livestream - Bouw | Bouwstenen bij schaarste  

Bouwmaterialen worden schaarser, bouwprojecten lopen vertraging op. Ondernemers uit de bouwsector vertellen hoe zij hiermee omgaan.
Met: Kennemerwonen, Metabolic, Van Wijnen, Van der Bel Sloopwerken 
Door: gemeenten Alkmaar, BUCH, Hollands Kroon en Circulair Westfriesland met medewerking van de provincie Noord-Holland

16:00 uur Livestream - Textiel | Repareer de klantrelatie! 

Innovatieve ondernemers uit de textielsector vertellen over de kansen en nieuwe verdienmodellen van circulair ondernemen. 
Met: MUD Jeans, Tally-Ho, Serendipity Vintage Dreamer, CIRCO Hub 
Door: gemeenten Alkmaar, BUCH, Hollands Kroon en Circulair Westfriesland met medewerking van de provincie Noord-Holland

Dinsdag 8 februari

15:00 uur Livestream - Inspiratietour Bouw 

We voeren een gesprek rondom de noodzaak van en ambities in circulair bouwen. AM, BAM & Madaster geven concrete voorbeelden over hoe zij samenwerken en circulair ondernemen. Hoe ontwikkelt AM duurzame projecten? Hoe innoveert BAM om meer circulaire bouw- en productiemethoden te ontwikkelen? Hoe draagt het materialenpaspoort van Madaster bij aan de circulaire economie en hoe kan je als bouwer hier vandaag nog mee aan de slag gaan?

15.00 uur GO!-NH Masterclass - duurzaam ondernemen met impact

Op confronterende, inspirerende en energieke wijze ondervinden deelnemende bedrijven wat de uitdagingen en kansen zijn van vernieuwende businessmodellen met maatschappelijke en ecologische impact.
Door: Innomics/GO!-NH & de provincie Noord-Holland

Woensdag 9 februari

10.00 uur Infra as a service op weg naar een circulaire GWW: ervaringen

De Circulaire weg aaS is een partnerprogramma dat met 8 pilots ervaringen op doet met As a Service in de grond, weg- en waterwereld (GWW). In deze sessie nemen we je mee in de eerste resultaten van het partnerprogramma en delen we de ervaringen van de deelnemers en gaan we dieper in op de succesfactoren voor een As a Service in de GWW-sector. Met: Richard Koops (Business Director Circulaire economie bij Sweco) en Frederike Noppers (Adviseur Duurzaamheid en circulair ontwerpen)
Door: De circulaire weg, met medewerking van de provincie Noord-Holland met de pilot ‘Geleiderail as a service’

19.30 uur Meet-up met mkb vereniging Gooi & Vechtstreek 

Het mkb in de regio Gooise Meren wordt uitgenodigd voor een gesprek over circulaire economie en hoe we de circulaire transitie meer op de kaart kunnen zetten. We bespreken nieuwe inzichten en circulaire businessmodellen, we delen inspirerende cases en creëren de mogelijkheid om ideeën te delen en te bespreken met mensen in het netwerk.
Door: Impact Hub & de provincie Noord-Holland

Donderdag 10 februari

10.00 uur Expertsessie - Houtbouw stimuleren

Hoe kan houtbouw bijdragen aan de oplossing voor het klimaatprobleem? En zijn de rekenregels van instrumenten zoals MPG nu goed ingericht om houtbouw te stimuleren? Wat gebeurt er met hout uit een gebouw na 75 jaar? Gaat dat in rook op of kan dit hout langdurig CO2 opslaan in een volledig circulaire economie? Op deze vragen willen we tijdens dit evenement een antwoord vinden. De voors en tegens afwegen, en hoofdzaken van bijzaken onderscheiden. Samen met de experts op dit gebied gaan we in gesprek, om te komen tot een weloverwogen oordeel over de manier waarop houtbouw gestimuleerd kan worden. We gaan op zoek naar common ground. Waar zijn de experts en beleidsmakers het over eens? Wat kan er allemaal nog beter? Welke instrumenten moeten wellicht aangepast worden? En met welke zijn we tevreden? We zoeken een antwoord op de vraag: Waar is het klimaat het meest mee geholpen?
Met: Jan-Willem van de Groep – Gideons Bende, Peter Fraanje  – TNO, Marijn Bijleveld – CE Delft, Ruben Zonnevijlle – Dutch Green Building Council, Hanna Lára Pálsdóttir – ministerie van Binnenlandse Zaken, Jeroen van der Waal – gemeente Amsterdam, Marijn Sauer – gemeente Leiden, Gert-Willem van Mourik – provincie Zuid-Holland
Door: provincies Noord-Holland en Zuid-Holland

13.30 uur  Event/Workshops - Duurzame infra – Alleen Samen 

Dit event is bedoeld voor functionarissen die werken aan infraprojecten bij/voor overheden (publieke opdrachtgevers) en willen weten hoe je infraprojecten klimaatneutraal en circulair kan realiseren.
Door: Ministerie IenW, Rijkswaterstaat, ProRail en Platform WOW, met medewerking van de provincie Noord-Holland 

Via deze link zijn alle activiteiten van de Week van Circulaire Economie te vinden.

Volop activiteiten in De Week van de Circulaire Economie