“Al met al is de bouw van Zeesluis IJmuiden voor ons zeer goed verlopen”

(24 januari 2022)

Nog een paar dagen en dan opent de grootste zeesluis ter wereld haar deuren: Zeesluis IJmuiden. Dankzij de enorme waterkering van 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep kunnen schepen vlot, veilig én getijdeonafhankelijk het sluizencomplex IJmuiden passeren. In deze serie vertellen 4 betrokkenen wat de sluis voor hen betekent. Vandaag: bewoonster Winnie Tiets.

Winnie Tiets (71) woont samen met haar man Jack (74) sinds 1998 op het Sluiseiland. Een bijzondere plek waar meer dan een eeuw geleden enkele dienstwoningen zijn gebouwd. Ook de woning van Winnie en Jack is van oudsher een dienstwoning. Aan de muur hangen tal van schilderijen met schepen op zee. Niet gek, want Jack heeft vroeger zelf gevaren. Ook staat het huis vol met prachtige klokken. Jack is namelijk klokkenmaker. Winnie is actief betrokken bij vrijwilligerswerk voor Ontspanning en Hulpverlening voor Invaliden en Gehandicapten.

"Al met al is de bouw van Zeesluis IJmuiden voor ons zeer goed verlopen"
Winnie Tiets

Geen klachten over de bouw

Winnie geeft aan dat ze geen klachten heeft over de bouw. “Als er een damwand werd ingebracht die de grondlaag onder ons huis raakte, voelden we het wel even schudden. Maar over het algemeen hebben we nauwelijks last gehad. Er waren gelukkig ook bewonersbijeenkomsten, waardoor we goed betrokken werden bij het hele bouwproces. Al met al is het zeer goed verlopen.”

No-nonsense naam

Winnie en haar man zijn uiteindelijk tevreden met de naam Zeesluis IJmuiden, ook al was er wel enig gedoe rondom de naamgeving ontstaan. Hiervoor werd namelijk een prijsvraag uitgeschreven waar enkele ludieke namen uit tevoorschijn kwamen. Een erg creatieve inzending was de Irmasluis, naar de bekende gebarentolk. Na ontvangst van alle inzendingen voor de prijsvraag, stelde een jury van omwonenden, waaronder Jack, hiervan een lijst met 5 namen op. Daaruit koos de gemeente vervolgens voor Zeesluis IJmuiden.

Winnie: “Zelf vonden mijn man en ik Zeesluis Breesaap wel mooi. Zo heette het gebied namelijk lang geleden. Als gevolg van de aanleg van het Noordzeekanaal en de komst van de Hoogovens is Breesaap van de kaart verdwenen. De historische roman ‘de woede van Abraham’ van Connie Braam speelt zich in Breesaap af. Maar we vinden Zeesluis IJmuiden prima. Het past goed bij de no-nonsense mentaliteit van IJmuiden en daarbij is dit internationaal gezien ook de meest toepasselijke naam.”   

Historisch moment

Winnie vindt het erg mooi dat ze getuige mag zijn van zo’n historisch moment. “Mijn ouders en de ouders van mijn man komen allemaal uit deze omgeving. Zij hebben de bouw van de Noordersluis nog meegemaakt. Die sluis werd geopend in 1929. Heel leuk dat wij op onze beurt nu de opening van de grootste zeesluis ter wereld mogen meemaken. We hebben trouwens nog bij de start van de bouw op 7 september 2019, een 3d-miniatuur van de zeesluis gekregen. Ook leuk om te melden is de tentoonstelling over de sluis die in SHIP te zien is (nu tijdelijk gesloten vanwege coronamaatregelen). Met behulp van beeldmateriaal wordt het verhaal over de sluis op een interactieve manier verteld.”