“De opening van deze sluis gaat de geschiedenisboeken in”

(21 januari 2022)

Nog een paar dagen en dan opent de grootste zeesluis ter wereld haar deuren: Zeesluis IJmuiden. Dankzij de enorme waterkering van 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep kunnen schepen vlot, veilig én getijdeonafhankelijk het sluizencomplex IJmuiden passeren. In deze serie vertellen 4 betrokkenen wat de sluis voor hen betekent. Vandaag: sluisbedienaar Hugo Jut.

Hugo Jut werkt inmiddels al 13 jaar als bedienaar van de sluizen in IJmuiden. Hij is 60 jaar, maar praat nog altijd met jeugdig enthousiasme over zijn vak. “Elke dag ga ik met veel plezier naar mijn werk. Telkens heb ik een ander uitzicht en ieder seizoen is mooi. Of het nou sneeuwt of het zonnetje schijnt. Ik vind het prachtig.”

Hugo JutHugo Jut

Teamwork

Hugo maakt onderdeel uit van een team van 24 mensen dat ervoor zorgt dat de bediening van de Kleine en Zuidersluis, en nu de Zeesluis IJmuiden op rolletjes loopt. Een wacht wordt gedaan door een team van 3 sluisbedienaars en een zogeheten mobiele man of vrouw. 

“De mobiele man of vrouw zit in tegenstelling tot de sluisbedienaars niet aan de knoppen. Hij of zij geeft de schepen aanwijzingen waar ze precies moeten liggen, loopt mee met het schip, en als deze invaart, geeft hij of zij aan hoe ver het schip nog door moet. Als je 2 schepen hebt, moet je het zo afstemmen dat ze er allebei door kunnen.”

Hypermoderne techniek 

De bediening van de nieuwe sluis is ongeveer hetzelfde als van de andere sluizen, maar de techniek is helemaal nieuw. “Het is een compleet nieuwe installatie. Het modernste van het modernste.” Aan de nieuwe camerabeelden moest Hugo als bediener even wennen, maar inmiddels heeft hij die al aardig in de vingers: “Bij de andere sluizen weet je door ervaring precies hoe de beelden werken, en dat is nu weer iets anders. Er zijn ook veel meer camerabeelden. Dat is een kwestie van routine opbouwen. Uiteindelijk is de techniek veel beter. Het is hypermodern en prachtig om mee te werken.”

De koning als collega

Voor de opening heeft Hugo de eer om samen met koning Willem-Alexander de bediening van Zeesluis IJmuiden op zich te nemen. Er is voor gezorgd dat iedereen goed op de hoogte is van de protocollen. “Er zijn al mensen langs geweest om uit te leggen wat je wel en niet mag doen. En we krijgen nog een officiële briefing. Nu met corona is het wel oppassen en moeten we natuurlijk goed afstand houden. Dat maakt het zeker niet minder bijzonder. Ik vind het geweldig om deel uit te maken van een stukje geschiedenis. De grootste sluis ter wereld openen. Wie maakt dat nou mee?”