De wereld verbeteren met schoenen recyclen

(28 januari 2022)

Ondernemers Danny Pormes en David Uijttewaal willen de wereld afhelpen van de reusachtige schoenenafvalberg. Hun Fast Feet Grinded staat voor een groeispurt.

Het bedrijf zamelt oude schoenen in en verpulvert ze met de unieke Shoe Recycle Machine (SRM). Die ontleedt 2.500 schoenen per uur tot 4 materialen: foam, rubber, fluf en textiel. Daarna gaan de gerecyclede materialen als grondstoffen naar makers van speeltuinen, buitensportvelden, atletiekbanen, vloeren én sportschoenen. Belangrijk, want van de 25 miljard ‘muiltjes’ die jaarlijks op de wereld worden gemaakt, wordt nog geen 5 procent van gerecycled.  

Sportschoenen in stukjes1De Shoe Recycle Machine verpulvert oude schoenen en ontleedt ze tot 4 materialen.

Sinds Fast Feet Grinded deelneemt aan GO!-NH Scale gaat alles snel. Het programma van de provincie Noord-Holland helpt mkb’ers die de potentie hebben om nieuwe markten aan te boren. In GO!-NH Scale werken ze onder begeleiding van experts een halfjaar intensief aan de groei van hun onderneming. Het traject begon 21 september met een tweedaags programma in Hoofddorp. Hier ontmoetten de deelnemers hun coaches, stelden ze hun doelen vast en verdiepten ze zich inhoudelijk in uiteenlopende workshops. Ook in de periode daarna hadden de deelnemers en adviseurs maandelijkse besprekingen en inspiratiesessies.

Waardevolle contacten

Pormes: “Na de kick-off kwamen we terecht in een stroomversnelling. GO!-NH zorgt voor zulke waardevolle contacten dat je meteen aan de gang bent. Dankzij dat netwerk kun je direct het proces versnellen. Bijvoorbeeld omdat je in contact komt met een bedrijf dat iets heeft wat jij niet hebt. In ons geval: een weegbrug. Die slimme combinaties maken leer je bij GO!-NH. Je zit meteen met de juiste mensen aan tafel.”

“Het was in het GO!-NH-programma én in ons bedrijf: gaan, gaan, gaan!”, vervolgt hij. “Van een bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger naar een pitchopname, van een podcastinterview naar besprekingen. GO!-NH is voor ons: go extreme! Het kost veel energie, maar het geeft ook veel energie. Uit alle sessies komt zoveel enthousiasme voor ons. Maar uiteraard omarmen we ook de kritiek. Zo leerden we dankzij de GO!-NH-collega’s van The Good Roll om beter te focussen en daadkrachtiger te zijn.” 

Andere bril

“Omdat je als ondernemer vooral bezig bent met de korte termijn” was nieuwe markten aanboren lange tijd lastig voor de 2 ondernemers. Binnen GO!-NH Scale leerden ze kijken met een lange termijn bril en investeerdersblik. Daardoor werd het toekomstbeeld helderder en accelereren makkelijker. 

En opschalen deed Fast Feet Grinded. De recyclinglocatie werd eind 2021 5 keer zo groot. “Van een bescheiden pand in Zwaag verhuisden we naar een hal van 3.000 vierkante meter in Wieringerwerf”, vertelt Pormes trots. “Het is natuurlijk ook de bedoeling dat je door GO!-NH gaat groeien. Maar dat het zo hard gaat ín die GO!-NH-periode van 6 maanden is uniek. Iedereen vindt het supergaaf dat wij zulke stappen hebben gezet.”

Sportschoenen

‘Van schoen tot schoen’ was altijd het hoofddoel van de ondernemers. Intussen komt grootschalige uitrol steeds dichterbij. Pormes: “We zijn het enige bedrijf ter wereld dat dit doet. En we hebben contacten met grote internationale sport- en modemerken. Zo wil Asics ons materiaal in Japan hebben om nieuwe schoenen van te maken.” 

Meer weten en aanmelden

GO!-NH heeft drie trajecten: Accelerator, Growth en Scale. Ieder traject sluit aan bij een andere fase waarin een onderneming of innovatie zich bevindt. In februari gaan er een GO!-NH Accelerator en een GO!-NH Growth traject van start. Aanmelden kan tot en met 10 februari via deze link.

In &Holland verschijnt in maart een uitgebreide terugblik op het GO!-NH Scale-traject van Fast Feet Grinded